funiQ logo

Tüskevár Panoptikum (Matulárium), Keszthely

Ha a Tüskevár könyvet nem is olvastuk, az 1966-ban forgatott, 8 részből álló fekete-fehér filmsorozatot valószínűleg akkor is ismerjük, hiszen népszerűsége kezdettől fogva töretlen.

A Vidor Játékmúzeum épületében található kiállításon megelevenednek Fekete István Tüskevárból és Téli berekből ismert karakterei és a Nagyberek vidéke. Egy különleges diorámán láthatjuk a halásztanyát nádkunyhóval, az éppen készülő halpaprikással, a körülötte forgolódó Matula bácsival, Bütyökkel és Tutajossal, de Csikasz és Bikfic sem maradhat ki a megformált figurák sorából. Túri Török Tibor, a Matulárium megálmodója és megvalósítója maga készítette el a kiállított kerámia szoborfejeket. Az arcok egyfajta modern megoldásként képkeretben helyezkednek el a testeken.

A panoptikumban látható arcok között van Bütyök a horgászbotjával, Tutajos és az evezője, Matula bácsi a hátizsákjával és még Csikasz, a csibész kutyus is.

A panoptikum mellett egy Fekete István emlékszobát is felavattak, ahol az író műveit és néhány személyes tárgyát tekinthetjük meg, valamint bepillantást nyerhetünk a korabeli filmgyártás kulisszatitkaiba is.

A Tüskevár Panoptikum 2014-es megnyitóján jelen volt az egykori tv sorozatban Tutajost alakító Seregi Zoltán is.

A panoptikum hivatalos weboldala: www.babamuzeum-keszthely.hu/hu/matularium