funiQ logo

Korvin-ház és egyéb műemlék házak, Pápa

Pápán megannyi műemlék és műemlék jellegű épület található. A város legrégibb ma is álló épülete a valamikor a XV. és XVI. század fordulóján épült Korvin-ház. Nevét arról kapta, hogy a szájhagyomány szerint egykor Mátyás király használta vadászházként. Ez a hiedelem onnan származik, hogy a kapu fölött látható madaras címert összetévesztették Mátyás címerével.  Az egyemeletes ház reneszánsz stílusban épült, szembetűnő jellemzői a kőkeretes kapu, a manzárdtető és az ablakok alatt és felett futó rokokó stukkók.

A Zichy-ház a pápai késő barokk egyik legjellegzetesebb példája. A manzárdtetős, kőkeretes kapujú ház udvarába lépve egy rendkívül díszes kovácsoltvas rácsot láthatunk, amely a lépcsőházat választja el a belső tértől.

A Fő tér egyik középkori eredetű lakóépülete a Kenessey-Szondy-ház. Nevét a XVIII. század eleji tulajdonos házaspárról, Kenessey Istvánról és Szondy Zsuzsannáról kapta. A hangulatos belső udvarról látszik a ház legrégibb, középkori része, a kör alaprajzú zárterkély.

A Griff Szálló épülete copf stílusban épült 1780 és 1790 között. Az Esterházyak címerállatáról elnevezett épület az évszázadok során a pápai társasági élet központja volt. Itt kapott helyett 1834-ben a Széchenyi kezdeményezte pápai kaszinó, később pedig színházként is funkcionált. Tükörtermében megfordult Kisfaludy Károly és Mikszáth Kálmán, fellépett itt Déryné Széppataki Róza, a nézők között ült Petőfi és Jókai, és itt adott koncertet Bartók Béla is.

A copf stílusú Mikovinyi-ház 1770 körül épült Fellner Jakab tervei alapján.