funiQ logo

Kupi-erdő, Kup

A Kupi-erdő egy Pápától délre, Kup község területén található védett erdőtömb, amelyben – a több száz növény- és állatfaj mellett – egy országos jelentőségű növényritkaságot, a halvány sáfrányt is megtaláljuk. Ez az apró, hatszirmú, lilás színű kis virág a kárpáti- és a fehér sáfrány hibridje. A kis növényt sokáig kárpáti sáfránynak hitték, mígnem az 1950-es években Tallós Pál erdőmérnök a piacon találkozott néhány Kup környéki asszonnyal, akik ezt a virágot árulták. Neki köszönhetjük, hogy felfedezték a Kupi-erdőben lévő állományt, amely a Körös-patak menti gyertyános tölgyesek közötti területen él. Az itt található növényállomány is csupán mintegy 20-30 tő. Az apró növény természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft. 

halvány sáfrány élőhelyét jelző tábla
Halvány sáfrány élőhelyét jelző tábla

A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. Pápai Erdészete 2003-ban hozta létre a Kupi-erdőben az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központot és a Tallós Pál Tanösvényt.

Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ
Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ

Az Esterházy Oktatási Központ kialakításakor felkészültek rá, hogy nagyobb csoportok, osztályok is részt vehetnek a programokon, így tanteremről, játszótérről, konferenciateremről, tűzrakóhelyről is gondoskodtak a helyszínen. Az ide látogató társaságok egy erdész szakvezetését is igénybe vehetik. Ha pedig nagyon elfáradnánk, szállást is találunk a területen.

Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ melletti útjelző táblák
Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ melletti útjelző táblák

Az erdei iskolától indul az elismert növénytani kutatóról elnevezett Tallós Pál Tanösvény. A két, egymáshoz csatlakozó körtúra során megismerkedhetünk a Kupi-erdő növény- és állatvilágával, valamint Tallós Pál munkásságával is. Az egyik tanösvény az 1 km-es kis-körút, ahol a kihelyezett 7 ismeretterjesztő tábla segítségével tanulmányozhatjuk az erdőt. A 4 km-es nagy-körúton kihelyezett 13 ismertető tábla a bakonyaljai erdők kialakulásáról, erdészeti alapfogalmakról, a természetvédelem és az erdőgazdálkodás kapcsolatáról, az erdei ökoszisztéma alkotó elemeiről nyújt ismereteket. A nagy-körúton haladva felkereshetjük a felújított Szentkút-forrást is.