funiQ logo

Nagy László Emlékház, Iszkáz

A költő nagyapja, Nagy István építette a házat 1908-ban, amely egy jellegzetes középparaszti lakóház. 1984-ben helyreállították, majd emlékházzá és alkotóműhellyé alakították át Nagy László szülőházát.

Az egykori konyhában található a költő életét bemutató kiállítás. A házban még megtalálható a szülők hálószobája eredeti állapotában, egy alkotóműhely, a kamrában pedig a költő édesapjának szerszámait és okleveit tekinthetik meg a látogatók.

Nagy László Emlékház

Nagy László tette ismertté hazánkban a bolgár irodalmat a fordításai révén, ezért az emlékházban megtalálható egy bolgár szoba is, amely a költő Bulgáriában töltött éveit idézi meg. Az alkotni vágyók meg is szállhatnak az emlékházban, hogy nyugodt és inspiráló körülmények között dolgozhassanak.

A ház falán emléktábla jelöli az emlékházat, az oldalfalon lévő egyik dombormű (Orosz János alkotása) Nagy Lászlót ábrázolja, kezében "lefejezett rózsát" tartva, utalva híres versére. A másik, Szilágyi Bernadett munkáját dicsérő domborművön pegazusokat és a napkorongot láthatjuk, emellett egy versidézetet Nagy László: Rege a tűzről és jácintról című verséből.

Nagy László Emlékház
Nagy László Emlékház