funiQ logo

Herencsény – Sasbérci kilátó (gyalog-, lovastúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 8,5 km
Össz. emelkedő:  280 m
Össz. lejtő: -36 m
Magasság max.: 448 m
Magasság min.: 199 m

Herencsény Sasbérci kilátó (8,45 km - Gyalogtúra, Lovastúra)

Herencsényről indulva érdemes időt szánni a helyi értékek megtekintésére, de ha még több időnk van, érdemes felmenni a Palócok Vigyázó Keresztjéhez, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Fekete-víz völgyére. A Herencsényből Sasbércre tartó Zöldút a Kossuth úton indul, Cserhátsurány felé, ahonnan déli irányba, a Béke úton kell folytatnunk utunkat kifelé a faluból. Onnantól egy földút vezet egyenesen egy kereszt felé, ahol balra fordulunk, és amint elértük a piros turistajelzést, ott megyünk tovább. A Zöldút útvonalának ez a szakasza majdnem teljesen a piros jelzésen halad, de van egy kisebb szakasz, ami megkerül egy szántót. A túra során érintjük az Arethusa-forrást is, ahol érdemes megállni kicsit, és hallgatni, ahogy csordogál a víz. Az útvonal ezek után viszonylag egyértelmű, így további leírást nem igényel, de mindenképp nézzük meg a Sasbérci kilátót, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Cserhát vidékére és a környező területekre.

látkép
Herencsény látképe Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Sasbérci kilátó – Herencsény (8,45 km - Gyalogtúra, Lovastúra)

Mivel Sasbércről indul ez a túraútvonal-leírás, ez azt jelenti, hogy már egy kisebb-nagyobb túrán túl vagyunk. Sasbércen mindenképp látogassunk el a kilátóhoz, ami időszakosan van nyitva, így ha belülről nem is, de kívülről mindenképp érdemes megnézni.

A túra a kilátótól is, de a katonai útvonalként számon tartott aszfaltozott úttól is a piros jelzésű túraútvonalon indul, ami azért is egyedi, mert a Cserhát Natúrpark Zöldút kifejezetten nem a korábban már kijelölt turistaútvonalakra épít, hanem igyekszik új, eddig nem ismert nézőpontból megmutatni a Cserhát vidékét és a Natúrpark településeit. Ezen a piros jelzésű útvonalon érintjük az Arethusa-forrást, ahol érdemes egy pillanatra megállni, venni egy mély levegőt, és lassan kortyolgatni a forrás tiszta vizét. Az útvonal ezek után viszonylag egyértelmű, bár egy kisebb szakaszon eltér a piros jelzésestől, megkerülve egy kisebb területet, de egészen a Liszkó-puszta közelében tartó elágazásig tudni fogjuk, merre megy az út. Miután rátértünk a földútra, és a pusztától jobbra, Herencsény felé vettük az útirányt, egy hármas elágazáshoz érve egy kereszt mellett haladunk el, de innen már szabad szemmel is lehet látni Herencsény határát. Egyenesen folytatjuk utunkat a Béke úton beérkezve, majd a Kossuth úton egyenesen megyünk tovább és a Művelődési ház és a polgármesteri hivatal szomszédságában megtaláljuk a Zöldút táblát. A faluban az útvonalon is érintjük a boltot, ahol tűzoltásként vehetünk valami finomat, de a szomjunkat is olthatjuk. A bolt mellett található a Fonó, a falu egyik rendezvényháza, ahol a palóc hagyományokat és korabeli eszközöket tartják. Herencsényben számos látnivaló van, de ha még érzünk magunkban elég energiát, mindenképp menjünk fel a Palócok Vigyázó Keresztjéhez, hiszen innen csodálatos panoráma nyílik a Fekete-víz völgyére és a falura.

útmenti kereszt
Bujáki kereszt Fotó: Cserhát Natúrpark ©