funiQ logo

Varsány – Cserhátsurány (gyalog-, kerékpáros-, lovastúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 10 km
Össz. emelkedő:  170 m
Össz. lejtő: -150 m
Magasság max.: 332 m
Magasság min.: 184 m

Varsány – Cserhátsurány (10 km - Gyalogtúra, Kerékpártúra, Lovastúra)

A Zöldút tábla a Millenniumi emlékműhöz tartozó kis park mellett található. Indulás előtt még betérhetünk a szemközti boltba, ha elfelejtettünk volna valamit megvenni a túrázáshoz. Ez az útvonal kezdetben főúton, vagy amellett halad, de a falu határától a Tábi-tó felé vezet az utunk, ami egy telep mellett megy befelé. A földúton továbbhaladva elmegyünk egy romos épület mellett is, amely virágkorában a Tábi-kastély volt. A Tábi-kastély egy 32 szobás, lifttel is rendelkező épület volt, amely a II. világháború idején katonák szálláshelyéül szolgált, de a háborút követően pusztulásnak indult és széthordták. Az épülettől nem messze már megpillanthatjuk a Tábi víztározót, ahol leülhetünk pihenni, piknikezni, sőt, a helyiekhez hasonlóan akár horgászhatunk is itt. A tó partjához érve láthatunk jobb kéz felé egy Zöldutas táblát, amely nem a Cserhát Natúrpark Zöldúthoz tartozik. A mi útvonalunk egyenesen halad tovább a tó partja mellett. Emelkedőn kell végig felmenni, ami mellett néhol vadászleseket látni. A legmagasabban fekvő területen az útvonalunk találkozik az Országos Kéktúra útvonalával, amelyről a Gyöngyök útja is elágazik, így nem meglepő, ha találkozunk más túrázókkal is. A továbbiakban a kéktúra vonalán megyünk egy lankásabb területen leereszkedve, amíg el nem érjük Cserhátsurány határát. A Bocskai úton haladunk befelé, onnan egyenesen, a templom mellett haladó úton megyünk tovább, ahonnan a Petőfi útra letérve elérjük a Polgármesteri hivatalt és az élelmiszerboltot. Innen nem messze, egy parkban található a fák között a Zöldút tábla.

II. világháborús emlékmű
II. világháborús emlékmű Varsányban Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Cserhátsurány – Varsány (10 km - Gyalogtúra, Kerékpártúra, Lovastúra)

A cserhátsurányi Zöldút tábla a Polgármesteri hivatallal szemben, egy parkban található, a fák között. A táblától nem messze egy kopjafát találunk, és innen látható a szomszédos domb tetején a Jánossy-kastély is. A polgármesteri hivataltól az élelmiszerbolt irányába kell elindulnunk, ahol ha szükségünk van rá, még be tudunk szerezni pár dolgot a túrához. Ez az útvonal viszonylag hosszabb, érdemes ellenőrizni, van-e elég enni- és innivalónk. Tehát a Petőfi úton haladva, amikor elértük a Bocskai utat, jobbra fordulunk, és ezen az úton kimegyünk a faluból. Menet közben az evangélikus templom mellett is elmegyünk, de ha érdekelnek a templomok, akkor ezen a településen érdemes meglátogatni a Szent István király-templomot, amelyhez egyedülállóan nyolcszögletű torony tartozik. Ahogy kiérünk a településről, egy keresztet láthatunk, amelytől balra kell továbbmenni.

Ebben az irányban kezdődik Cserháthaláp felé is az útvonal, de most nekünk kb. 130 méterre a kereszttől jobbra kell letérnünk, ahol az erdő mellett, a dombon fölfelé megyünk az Országos Kéktúra útvonalán. Amikor a dombra felértünk, egy elágazáshoz érkezve találkozunk a Gyöngyök útjával, ami balról csatlakozik a kéktúrához, és jobbra együtt halad tovább. A négyes elágazásban egyenesen kell továbbhaladnunk a Zöldút útvonalán, ami a Tábi-tóhoz vezet. Innentől lejtős területen fogunk haladni, de a kerékpárosokat figyelmeztetjük, hogy a talajtakaró anyaga miatt az időjárástól függően változó módon mossa ki az utat a csapadék, ezért balesetveszélyessé válhat, ha lefelé begyorsulunk! A tó mellé érve megállhatunk egy kicsit enni-inni, kifújni magunkat, közben pedig a tóparton lelkileg is feltöltődhetünk. A tótól a falu irányába továbbhaladva egy romos épületet is láthatunk, amely virágkorában a Tábi-kastély volt. A kastélyban 32 szoba volt, és lift is tartozott hozzá, a II. világháború idején a katonák szálláshelyéül szolgált, a háború után azonban az épület közel fele lepusztult és széthordták. Az épületet elhagyva az utunk egy telep mellett visz, majd a főútra érve balra kell fordulnunk, ahol bejutunk a faluba, és az iskola mellett továbbhaladva a Millenniumi emlékműhöz tartozó kis park mellett találjuk a Zöldút táblát.

horgásztó
Horgásztó Cserhátsurányban Fotó: Cserhát Natúrpark ©