funiQ logo

Rimóc – Nógrádsipek (gyalog-, kerékpáros-, lovastúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 5,5 km
Össz. emelkedő:  70 m
Össz. lejtő: -29 m
Magasság max.: 221 m
Magasság min.: 172 m

Rimóc Nógrádsipek (5,7 km - Gyalogtúra, Kerékpártúra, Lovastúra)

A Zöldút táblától indulva a Szécsényi úton az István király útjára kell letérnünk, jobbra kell elindulnunk, nyugati irányban. Ez az út kivezet a Templom-völgybe, ahol nagyjából félúton a Fogadalmi kápolnát találjuk. Ide a falu apraja-nagyja számos rendezvény alkalmával kilátogat. A kápolnától kifelé a dombon kissé lejtősebb terepen visz tovább az utunk, de ahogy átbukkanunk a dombtetőn, már láthatjuk Nógrádsipeket. Az úton leereszkedve átkelünk a Körtvélyes (Rimóc-Sipeki)-patakon, ahol a híd után balra kell fordulni, és a patak mentén besétálunk a faluba. Határában az első hosszabb utca, ahol végig be lehet gyalogolni a faluba, a Petőfi út, ahonnan balra fordulva az Arany János úton, majd a Jókai úton bejuthatunk a falu központjába, a Rákóczi útra. A Zöldút tábla egy buszfordulónak is használt kisebb parkrészen található, ahonnan már látható is a falu egyik nevezetessége, a Balás-kúria.

látkép
Látkép Rimóc közelében Fotó: Cserhát Natúrpark ©

NógrádsipekRimóc (5,7 km - Gyalogtúra, Kerékpártúra, Lovastúra)

Nógrádsipek Zöldutas táblájától lehet látni pár nevezetességet a faluból, így például a Balás-kúriát is, ami a kis híd túloldalán található. Van a közelben egy élelmiszerbolt is, így aki elfelejtett elegendő élelemet, vagy innivalót csomagolni, könnyen pótolhatja. A táblától balra fordulva elindulunk a Rákóczi úton, majd a Jókai úton és az Arany János úton haladva a Petőfi úton hagyjuk el a települést. Ahogy kiérünk egy földútra, jobbra fordulunk és a patak mentén elindulva megyünk tovább. A hídon átkelve már tisztán látható a dombon átvezető út. A dombról lefelé elhaladunk a Fogadalmi kápolna mellett.

A földút bevezet egyenesen Rimócra, ahol az István király útján befelé haladva, majd a Szécsényi útra jobbra fordulva a Szociális bolt előtt találjuk meg a Cserhát Natúrpark Zöldút tábláját.

utcakép
Nógrádsipek Fotó: Cserhát Natúrpark ©