funiQ logo

Bokor – Szanda/Terény (gyalog-, kerékpáros-, lovastúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 11 km
Össz. emelkedő:  270 m
Össz. lejtő: -240 m
Magasság max.: 450 m
Magasság min.: 211 m

KutasóSzanda/Terény (katonai útvonal) (11 km - Gyalogtúra, Kerékpártúra, Lovastúra)

Az útvonal aszfaltozottsága miatt a kerékpárosoknak is ajánlott ez a túraútvonal, de az út leromlott állapota, illetve az utat keresztező nagy bukkanók miatt óvatosan közlekedjünk!

Bokorról a Zöldút táblától indulva könnyű a tájékozódás, hiszen ahogy a településre érkezünk, a táblától jobbra kell fordulnunk ahhoz, hogy a katonai útvonalon induljunk el. A faluból itt egyedi módon nem földút vezet ki, hanem aszfaltos út, amely korábban egy katonai létesítményhez vezető útvonal volt. Az építmény még ma is megvan, de utunk azt nem érinti. Ezen az útvonalon három fontosabb kereszteződés van, amiket ha észben tartunk, kevés az esélye annak, hogy eltévedünk.

Miután elhagytuk a falut, bal kéz felé egy vadászházat láthatunk, amely turistaházként is funkcionál. Az épület mellett elhaladva találjuk az első kereszteződést, ahol jobbra kell fordulnunk. A következő fontos tájékozódási pont egy háromszög alakú elágazás lesz, ahol jobbra fölfelé, a Sasbérc felé folytatjuk utunkat. Ha van egy kis plusz időnk, érdemes ellátogatni a Sasbérci kilátóhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A kilátó időszakosan tart nyitva, de belülről rendezvények alkalmával is meg lehet tekinteni. Egykor ez az épület lakhelyként és vadászpihenőként is működött.

A Sasbérci kilátóhoz vezető úton egyenesen kell továbbmennünk, de ha már a kilátótól jövünk, akkor forduljunk balra. Erről az útról nem kell letérnünk, bátran menjünk csak végig, mert innentől már lejtős, nem túl megterhelő szakaszon gyalogolhatunk, kerékpározhatunk, vagy lovagolhatunk tovább. Ez egy hosszabb útvonal, de ha szánunk rá egy kis időt, lassítsunk le, és hallgassuk az erdő hangjait.

Az erdős szakaszról ez az út egy közútra visz rá, ahonnan két irányba is fordulhatunk: Észak felé Terénybe, Dél felé Szandára jutunk el. Terényben a főúton haladva egy kis parkos területen, míg Szandán a falu központjában, a buszmegállóban találhatjuk a Zöldút táblát.

palóc kemence
Palóc kemence Kutasó központjában Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Szanda/Terény – Kutasó (katonai útvonal (11 km - Gyalogtúra, Kerékpártúra, Lovastúra)

Az útvonal aszfaltozottsága miatt a kerékpárosoknak is ajánlott ez a túraútvonal, de az út leromlott állapota, illetve az utat keresztező nagy bukkanók miatt óvatosan közlekedjünk!!

falukép
Terény faluképe Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Akár Szandáról, akár Terényből indulunk, mindkét esetben a főúton kell elindulnunk a két település között félúton található elágazáshoz, ahol a katonai útvonalra lehet rátérni és kelet felé menni. Az útvonal innentől a Sasbérci kilátóig teljesen egyértelmű, csak ügyesen fel kell kapaszkodnunk a hegytetőre.

Ha már itt vagyunk, mindenképp nézzük meg a kilátót, amely korábban lakóházként, vadászpihenőként funkcionált, napjainkban pedig, mint azt a neve is mutatja, kilátóként működik, azonban csak időszakosan tart nyitva.

Innen továbbmegyünk az aszfaltos úton, nem térünk le erről az útról, és innentől a balra tartás érvényes. Lesz egy elágazás, ahol jobbra, Buják felé lehetne kanyarodni, ott is balra megyünk, illetve még egy elágazás, ahol balra fordulva elmegyünk egy turistaház mellett is. Bokorra beérve csak követjük az aszfaltutat, ami a falutáblához vezet, tőlünk jobbra láthatjuk a Zöldút táblát is.

pincesor
Szanda pincesora Fotó: Cserhát Natúrpark ©