funiQ logo

Bér – Buják (gyalog-, lovastúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 9,5 km
Össz. emelkedő:  200 m
Össz. lejtő: -200 m
Magasság max.: 337 m
Magasság min.: 175 m

Bér – Buják (9,6 km - Gyalogtúra, Lovastúra)

Béren a Zöldút tábla a polgármesteri hivatallal szemben található, ahonnan a dombon leereszkedve tartunk a faluközpontba. A Petőfi úton megyünk végig a Mihályfi Ernő térig, ahol balra egy földúton hagyjuk el a települést. Útközben esztétikus, andezitből készült útjelzők mutatják az utat a béri andezitomlásig, ahová mindenképp érdemes ellátogatnunk, ha van időnk.

Utunk az andezitoszlopokhoz vezető útvonaltól ellentétes irányban, észak felé folytatódik. A Bér-patakkal párhuzamosan gyalogolunk, majd valamivel több, mint egy kilométer múlva jobbra kell fordulnunk, és át kell mennünk a patak fölött. Innen egy meredekebb emelkedőn fölfelé megyünk, ahol a dombtetőn Virágos-puszta mellett haladunk el. Ha szerencsénk van, még tevét is láthatunk a terület mellett elsétálva. Virágos-pusztától élesen észak felé a földúton indulunk, ahol Bujákig ezen a füves területen keresztül kijárt földúton gyalogolva egy erdőhöz érünk, az erdőn át elérjük Bujákot. Útközben átmegyünk a Virág-patak fölött is. A településre beérve a Zöldúton az Ady Endre utcára fogunk megérkezni, de előtte, ha még van időnk és energiánk, az útvonalról egy kis kitérővel felmehetünk a bujáki Kálváriához. Az Ady Endre utcáról a Felszabadulás útra kell rámenni, majd a Kossuth úton kelet felé folytatjuk a gyaloglást. A táblát a művelődési háztól nem messze, a kereszteződésben találjuk. Ha elfáradtunk, nyáron felfrissíthetjük magunkat egy hideg üdítővel a vendéglőben.

utcakép
Bér Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Buják – Bér (9,6 km - Gyalogtúra, Lovastúra)

Bujákon a Zöldút táblát egy vendéglátó egység és a művelődési ház szomszédságában találjuk. Indulás előtt még ihatunk egy kis frissítőt a vendéglőben, de útközben a boltban is beszerezhetjük még a túrához szükséges dolgokat. A Kossuth úton nyugat felé indulva a Felszabadulás útra térünk rá, ahonnan az Ady Endre utcára térve, egy földúton kimehetünk a bujáki Kálváriához is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a falura és a Buják-patak völgyére. A földút, amelyen gyaloglunk, viszonylag egyértelmű, egy erdőn áthaladva egy füves területre kiérve már láthatjuk a Virágos-pusztához tartozó építményeket. Innen a földúton tovább ereszkedünk a völgybe a Bér-patak mentén, ahonnan egy elágazásban a béri andezitoszlopokhoz vezető tanösvény kezdő pontjához érkezünk.

Innen, ha úgy döntünk, elfordulhatunk jobbra, és meglátogathatjuk az andezitomlást, amelynek közelében a Novohrad-Nógrád Geopark kiállítást készített a környék hegyeinek kőzeteiből. Ha mégiscsak a falu felé megyünk, akkor pedig a Mihályfi Ernő téren keresztül a Petőfi úton menjünk végig, egészen a polgármesteri hivatallal szemben található Zöldút tábláig.

Szent Anna-kápolna a Kálvária-hegyen
Szent Anna-kápolna a bujáki Kálvária-hegyen Fotó: Cserhát Natúrpark ©