funiQ logo

Cserhátszentiván – Ecseg (gyalogtúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 5,5 km
Össz. emelkedő:  90 m
Össz. lejtő: -35 m
Magasság max.: 226 m
Magasság min.: 156 m

Cserhátszentiván – Ecseg (5,27 km - Gyalogtúra)

Cserhátszentivánról indulva a Zöldút táblától délre kell elindulnunk, a Kossuth úton, majd a hídon átkelve az egykori kőfejtő felé megyünk. Az útvonal végig egyértelmű, a Zsunyi-patak völgyében vezet egészen Ecsegig. Ez az útvonal a Hármas-forráshoz kapcsolódik, mely a völgyben tartó szakasz felénél található. A Hármas-forrás nevéből is adódik, milyen különleges helyről van szó. Mielőtt megnéznénk az interneten a forrás leírását, próbáljuk meg magunktól kitalálni, miért is nevezik Hármas-forrásnak. Ebben a völgyben is, ahogy Cserhátszentiván területén is, szubalpin klíma van, vagyis tökéletes helyszín a túrázáshoz, a feltöltődéshez, a megújuláshoz. Kortyoljunk párat a Hármas-forrás vizéből, és menjünk tovább, mert még sok szép látvány vár ránk. Mielőtt Ecsegre érnénk, keresztülmegyünk a falu határában található víztárazó gátján, majd a faluba a Várszeg úton megyünk be, végig a Szuha-patak mentén.

Nem tévedés, hogy a völgyben még a Zsunyi-patak mentén jöttünk, majd a településen már a Szuha-patakkal párhuzamosan gyalogolunk, hiszen mielőtt kiérnénk az erdős szakaszról, átmegyünk a torkolaton. Ecsegen a Zöldút tábla az iskolához közel, egy füves terület szélén található.

Szuha patak
A Szuha-patak, Cserhátszentivánnál Fotó: Cserhát Natúrpark ©

EcsegCserhátszentiván (5,27 km - Gyalogtúra)

Ecsegen a Zöldút tábla az iskolához közel, egy füves terület szélén található. Innen a Várszeg úton északnyugat felé indulunk el, ahol a falu határától nem messze található egy, az elmúlt években kialakított víztárazó gát, amelyen áthalad az útvonal.

A táblától a Szuha-patak mentén megyünk, majd a gátat követően, mikor az útvonal belép az erdős völgyi szakaszba, elérjük a torkolatot, ahol a Zsunyi-patak a Szuha-patakba torkollik. Innentől a Zsunyi-patakot követjük, folyásiránnyal ellentétesen. A völgyi szakasz felénél található a Hármas-forrás, ahol érdemes megállni pihenni, hallgatni a víz csobogását, és kortyolni ebből a tiszta, hűs vízből. Érdekes feladvány lehet, miért hívják Hármas-forrásnak. Mielőtt az interneten elolvasnánk a megoldást és a forrás történetét, próbáljuk ott helyben megkeresni az okokat. A forrást követően is egyértelmű az útvonal, a faluba az egykori kőfejtőnél jutunk ki. Innen érdemes még kimenni a kilátóba, ahonnan csodás kilátás nyílik erre a csöppnyi völgyre és a benne fekvő kis falura. A kilátótól továbbgyalogolva jobb kéz felé indul egy geológiai tanösvény, ahol a terület múltjáról olvashatunk, miközben földtani vonásait is szemügyre vehetjük. Ha azonban balra fordulunk, és a Kossuth úton megyünk tovább egyenesen, akkor az orvosi rendelővel szemben megtaláljuk a Cserhát Natúrpark Zöldút tábláját.

pincesor
Ecsegi pincesor Fotó: Cserhát Natúrpark ©