funiQ logo

Hajósi pincesor

A városba betelepült svábok Hajóstól keletre egy hatalmas, 24 utcából és 1200 pincéből álló pincefalut hoztak létre. Az épületek alapjait a saját kezükkel vájták ki a talajból. A dimbes-dombos területen épült pincékben érlelődnek a Duna menti löszhátra telepített szőlők remek borai. A kacskaringós kis utcákban sétálva lehetőségünk van benézni a pincékbe, és megkóstolni az itt készülő borokat.

Hajósi pincefalu
Hajósi pincefalu Fotó: Csanády - Wikimédia Commons CC0

A pincefalu legrégebbi háza 1840-ben épült, de a földtulajdonos Csáky Imre már 1728 óta szőlőtermelésre kötelezte a betelepült svábokat. Ahhoz, hogy mára kiváló, márkás homoki vörösbor készülhessen itt, a gazdáknak ki kellett nemesíteni egy ellenálló szőlőfajtát, ami az 1900-as évek elejére terjedt el. Ekkoriban már több mint 850 présház volt a pincefaluban.

Ma a pincefalu a borturizmus egyik népszerű helyszíne. Számos présház padlásán vendégszobákat alakítottak ki, valamint vendéglátóhelyeket létesítettek az ide látogatók számára. Minden évben megrendezik az Orbán Napi Borünnepet és a szüreti fesztivált, amely német nyelvterületről is sok embert vonz ide.