funiQ logo

Balatonkeresztúr

A Nagyberek szélén, fontos utak és vasutak találkozásánál alakult ki az 1400 lakosú, kedvelt üdülőhely. A szőlőhegyről csodálatos panoráma nyílik a Balatonra.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

Látnivalók

Jelenlegi, latin kereszt alaprajzú temploma a török időkben elpusztult Szent Kereszt-templom falaira épült 1753–58 között, Hofstädter Kristóf tervei alapján. A templom belső boltozatát és oldalfalait értékes freskók díszítik, melyeket id.  Dorffmeister Istvánnak, vagy Maulbertsch Antal valamelyik tanítványának tulajdonítanak.A XVIII. században, barokk stílusban épült Festetics Kristóf kastélya, amely ma turistaszállóként működik. Itt lakott 1731-ben Bél Mátyás kitűnő polihisztor, író és utazó, aki somogyi benyomásait ebben a házban foglalta írásba.

Története

Egy 1506-ban kelt oklevél említi Kerestur néven, mint a somogyi konvent birtokát. Később a Kereszthuri család földesúri joghatósága alá kerül, néhány évtized múlva már a török kincstár adólajstromában szerepel. 1698 és 1945 között a Festeticsek tulajdona.

1902-ben alakult a fürdőegylet, 1929-ben üdülőhelyi rangot kapott a település. 1969-től az új kikötő révén Balatonkeresztúr bekapcsolódott a balatoni hajózás rendszerébe. Nyolc homokos strandja bővülő szolgáltatásokkal, sportolási és kulturális lehetőségekkel várja a nyaralókat.