funiQ logo

Vállus

A település a Keszthelyi-hegység délkeleti részén, a hegyoldalon terül el.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A községtől délkeletre, a Szt. Miklós-forrás közelében (Z+ jelzés) – írott források szerint – a XV. század elején egy Szt. Miklós tiszteletére emelt pálos kolostor és templom állt, valószínű a török harcok idején elnéptelenedett és elpusztult.

A Z+ jelzésen – a falu szélétől pár percre – érhető el a Vadlán-lik (barlang).

Látnivalók

Szent Mihály-templom Vállus központjában áll a XIX. századi, késő barokk stílusú Szent Mihály-templom. A 2000-es években teljeskörűen felújított templom falképei és berendezése is XIX. századi. Egy helyi legenda szerint a templomban álló Szűzanya szobrot egy nagy esőzés mosta le a hegyen álló egykori pálos kolostortól.

Szent Miklós kolostor romja A Keszthelyi-hegység erdejében áll az egykori Szent Miklós kolostor, amiről szinte semmit sem tudunk. 2016 nyarán volt egy ásatás, amikor előkerült a kolostor falának egy szakasza, a templom szentélye és egy szerzetes sírja. A romokból azonban szinte semmi sem látható, csak néhány kőhalom.

Katonai kutyatemető A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik eldugott látványossága a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós-forrás között fekvő katonai kutyatemető. Egykor a környéken működött egy kis katonai bázis, az itt szolgáló honvédek hű társai és védelmezői voltak az ebek, akiknek fejfái máig fennmaradtak.

Története

A község környéke már a bronzkorban lakott hely volt, erre utalnak a régészeti leletek. A római korból sírokat tártak fel. A falu első írásos említése 1121-ből való, ekkor királyi adományként került az almádi monostor birtokába. A következő évszázadokban többször is gazdát cserélt, többek között az Újlaki család birtokában is volt. Ez a település azonban a mai falutól északkeletre helyezkedett el. A falu népessége elmenekült a török dúlás alatt, majd a harcok csillapodtával visszatértek, és a mai helyén építették fel a települést. A XVII. században ismét elnéptelenedett a község és csak az új birtokos, a Festetics család által betelepített németek keltették életre.