funiQ logo

Kapolcs környékének felfedezése kerékpárral (29 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 29 km
Össz. emelkedő:  310 m
Össz. lejtő: -310 m
Magasság max.: 316 m
Magasság min.: 175 m

Útvonal: KapolcsTaliándörögdÖcsPulaNagyvázsonyVigántpetendKapolcs

A túra Kapolcs környékét, illetve a Balaton-felvidék és a Bakony közé ékelődött Eger-völgyét járja be erdőkön, mezőkön, dombokon át, érintve a környék gazdag múltú falvait és a váráról híres Nagyvázsonyt. Űrtávközlési állomástól a kolostorromokon át sok mindennel találkozhatunk útközben. A terep nem mondható síknak, így némi edzettséget kíván az útvonal teljesítése.

Útvonal

Kapolcson a templom elől indulunk, a Jókai utcán jobbra kanyarodva Taliándörögd felé. Elhagyva Kapolcsot, a két falu között a Ráskai-patak völgyében, szántóföldek között, enyhén emelkedő úton kerekezünk.

Taliándörögdbe beérve az első kereszteződésben, a Somogyi Béla utcán balra fordulunk, majd a kőkeresztnél jobbra a Kossuth Lajos utcára fordulunk. A falu hangulatos központján át elhaladunk a falu vallási sokszínűségét jelképező templomok, sorrendben a katolikus, református, majd evangélikus templom előtt. Ez utóbbinál jobbra tartunk a Petőfi utcán, ahonnan az első keresztutcán jobbra fordulva a Szent András-plébániatemplom festői romjaihoz érkezünk meg: ideális hely ez a megállásra és egy kis erőgyűjtésre, hiszen Öcs felé vár ránk néhány kaptató.

Szent András-templom romjai
Szent András-templom romjai

A XIII. századi román stílusú rom a környék egyik kedvelt kirándulóhelye, romhoz képest meglepően magas falai pazar díszletként szolgálnak nyáron koncertek helyszínéül.

A templomrom után jobbra kanyarodva lejövünk a falu mellett húzódó szekérúton, ami egyszer csak a Tavasz utcában folytatódik. A kereszteződésben, ahol nemrég jártunk, balra fordulunk Öcs irányába. Bal kéz felől a dörögdiek szőlőhegye, a pincékkel és présházakkal tarkított Baksa-tető látható.

Az út egyenesen a szürreális nevű és megjelenésű Földi Űrtávközlési Állomásnak vezet, majd elhalad mellette. A 2006-ig működő állomás hatalmas antennái jellegzetes látványt nyújtanak, a központi épület tetején álló 12 méter átmérőjű, 60 tonna súlyú parabola antennával. A ma már műemlék épületet előbb tévéadások, majd telefonbeszélgetések közvetítésére használták, az 1990-es évek közepétől pedig a nemzetközi internetes adatforgalom egy része is Taliándörögdön keresztül áramlott. A tíz éve bezárt épület máig a Dörögdi-medence jellegzetessége.

Földi Űrtávközlési Állomás
Földi Űrtávközlési Állomás

Ezután dombosabbá válik a terep, Öcs előtt és után felfelé és lefelé is van alkalmunk tekerni. Beérkezünk az alig 200 fős, dimbes-dombos, szűk utcás településre, majd elhaladunk az evangélikus templom mellett. Ahogy a környéken sok más falura is jellemző, a XVIII. században több vallási felekezet alakult ki, ezért van ma a kicsiny falunak három különböző temploma. A reformátust és a katolikust néhány utcával odébb, utunktól balra fordulva találjuk.

A Petőfi, majd Béke utcán haladunk át Öcsön, és Pula felé vesszük az irányt, de nem megyünk be a faluba, hanem előtte a főutat elhagyva felkapaszkodunk a hegyoldalba az erdőn át egy stabilizált földúton, majd szántóföldek között ereszkedünk vissza a 77-es útra. Innen már látjuk is a Nagyvázsony jelképét, a Kinizsi-vár tornyát. 200 méter múlva térjünk le az úttal párhuzamos földútra, majd az Új utcán kanyarogva érünk be Nagyvázsonyba.

A város legfőbb nevezetességénél, a Kinizsi-várnál érdemes egy pihenőt tartani. A középkori vár lakótornya ma vármúzeum, de megnézhetjük a vár névadójának, a legendákkal övezett Kinizsi Pálnak a síremlékét is a vár kápolnájában. Nyaranta pedig rendszeresen reneszánsz várjátékokat rendeznek, ahol átélhetjük a lovagkor hangulatát. A vár környékén találjuk a Kinizsi könnye-forrást és a Postamúzeumot is.

A Petőfi Sándor utcán, déli irányban hagyjuk el Nagyvázsonyt. A városból kifelé haladva tehetünk egy megállót Nemesleányfalu községnél, a Szent Jakab-templom romjainál is. A településtől nyugatra lévő kis dombon, a temetőben láthatjuk a XIII. századi kis román templom romjait.

Az országúton továbbhaladva beérünk az erdőbe, ahol egy emelkedő végén kellemes szerpentinen ereszkedhetünk le Vigántpetendre. Kapolccsal és Taliándörögddel együtt a falu a nyaranta megrendezett Művészetek Völgye egyik „oszlopos” helyszíne. A falu főutcáján, a Kossuth Lajos utcán áthaladva megcsodálhatjuk a település műemlékeit, így a több mint 250 éves katolikus templomot és a reformátusok által az 1700-as években felállított haranglábat is. A faluból kiérve Csórompusztánál még van egy kis emelkedő, de innen begurulunk túránk kezdő-és záróállomására, Kapolcsra.

Kőszegi-malom
Kőszegi-malom

Az apró községet azonban nem csak a nyári művészeti fesztivál egy hete alatt érdemes felkeresni, hiszen épített értékei és természeti látnivalói, például a Bondoró-hegy és a bazaltplatón található tavacskák is figyelemre méltóak. A falu felett emelkedő Királykőn pedig a legenda szerint feltehetően Attila egyik vára állhatott. Kapolcson az 1830-as években még 9 malom működött, azóta a legtöbb ezek közül tönkrement. A megmaradt malmok épülete ma műemléki védelem alatt áll. Az egyik legszebb malom a 2011-ben felújított Szaller-vízimalom, amelyben ma a Falumalom múzeumot találjuk. Túra előtt vagy túra után, de érdemes körülnézni Kapolcson, a Balaton-felvidék egyik emblematikus falujában.

Kapolcs A nyugodt hangulatú, szemkápráztató környezetben, a Káli-medence Tájvédelmi Körzetben elhelyezkedő Kapolcs az 1990-es évek elején került be a köztudatba, miután a '80-as évek végén elindították a Kapolcsi napok rendezvénysorozatot, amely ma a Művészetek Völgye nevet viseli.

A Balaton I. Aktív térkép összes túraajánlata

Cartographia - Balaton I-II. Aktív térkép A legismertebb kerékpáros túraútvonal a Balatonnál a Bringakörút, de a parttól kicsit eltávolodva is számos izgalmas és látványos kerékpáros útvonalat találunk. A Cartographia Aktív térképéhez kapcsolódva összesen 22 kerékpáros és 2 gyalogos túrát ajánlunk leírással, képekkel, letölthető trackekkel.

Balaton körüli strandok és élményparkok

Strandok a Balaton partján Beköszöntött a kánikula, az iskolák bezárták kapuikat a nyári szünetre, így épp itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit a vízparton. Ha balatoni nyaralást tervezünk, de nem döntöttünk még az úticélról, érdemes tájékozódni, hol milyen strand vár minket.

csopaki strand

Élmények, kalandok a Balatonnál Összeszedtük, hogy hova érdemes menni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, paintball pályák, egy mezítlábas ösvény és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket bármikor el lehet vinni.

kötélpálya a strand felett (Brázay-Kalandpart)