funiQ logo

Bér

A kis Nógrád megyei zsáktelepülés lakói korábban a mezőgazdaságon kívül főként andezit bányászattal foglalkoztak. 

Habár bányászati területen már nem dolgoznak, a bériek életében még mindig jelentős szerepet játszik ez a kőzet, hiszen a község határában található híres andezit kőcsúszdák látványa és a mellette talható kőtenger számos turistát vonz.

A Cserhát mellett elhelyezkedő, megközelítőleg 350 fős faluból indulva különleges, vadregényes túrákra indulhatunk. A községtől 3 km-re lévő Nagy-hegyről pedig csodás panoráma tárul elénk.

látkép

Túraajánlatok

Látnivalók

Evangélikus templom A barokk stílusú templomot 1721-ben építették rá egy középkori templom alapjaira. A közel három évszázad során többször felújították az épületet, amelyen még így is látszódnak XIV. századi gótikus részletek. 1896-ban nagyobb átalakításon esett át a templom, amikor tornyát is magasabbra építették.

Nagy-hegy A hegy andezitoszlopokból épül fel, amelyek egy 8-10 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés során kerültek felszínre. A Bükki Nemzeti Park természetvédelmi területei közé tartozó 402 m magas hegy tetején sétálva nagy, 5-6 szögű andezit tömbökből álló falat találunk, amely világszinten is nagyon ritka.

andezitcsúszdák
Andezitcsúszdák Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Evangélikus parókia Bér evangélikus temploma mellett áll az az 1820 körül épült paplak, amelynek megépítéséhez valószínűleg egy régebbi épületet használtak fel. A műemléki védelem alatt álló parókia klasszicista stílusú. Udvarán XVIII. századi melléképület található.

Lázár-kúria Az 1940-es években, Gerlóczy Gedeon tervei alapján épült klasszicista kúria utolsó tulajdonosa Lázár Andor, a Gömbös- és a Darányi-kormány igazságügyi minisztere volt. A Bértől két km-re, Virágos-pusztán található épület ma az Andezit Hotel tulajdona.

Szabad Európa Rádió Múzeum 2006-ban nyitotta meg kapuit ez a különleges gyűjtemény, ahol a látogató közel ezer régi rádiót, magnetofont, gramofont és lemezjátszót csodálhat meg. A múltidéző kiállítás helyszínére érve a Szabad Európa Rádió szlogenje, és az itt sugárzott Tinédzser parti című műsor hangjai úsznak a fülünkbe.

Egyéb látnivalók: Baptista imaház, pincesor, tájház.

Kossuth Lajos faragott fa szobor

Története

A község területe eredetileg a Kökényes–Radnót nemzetség birtokainak egyike volt. 

Az 1439-es feljegyzések szerint ekkoriban Báthory István volt a tulajdonos, és a dokumentumokban a bujáki vár tartozékaként szerepelt. 1552-ben ezt a területet is elfoglalták a törökök. A hódoltság 150 éve alatt a lakosság száma jelentősen csökkent, ezért a törökök kiűzése után a felvidékről szlovákokat telepítettek be Bérre. 

Az 1770-től 1848-ig tartó időszakban az Esterházy-család tulajdonában állt a község.

utcakép

A többször gazdát cserélt terület sorsa a II. világháború után is hányatott volt. 1950-től 1992-ig hol önálló tanácsú községként működött, hol pedig a sziráki körjegyzőséghez tartozott. 1992-től kezdve rendelkezik önálló polgármesteri hivatallal.

A béri lakosság száma 1960-ban még 1100 fő volt, mára csak 450 fő körüli. A kis zsákfaluban szlovák és cigány nemzetiségű önkormányzat is működik.