funiQ logo

Fiume Szálló, Békéscsaba

A Fiume Szálló története az 1800-as években kezdődik. Ebben az időben a mostani szálló helyén egy földesúri vendégfogadó állt, melyet Ralkó Sándor vendéglős vezetett. Ennek helyén épült fel 1868-ban a Sztraka Ernő városi főmérnök tervezte egyemeletes, neoklasszicista stílusú vendéglő és szálloda. Nevét az akkortájt épülő, Békéscsabát is érintő Alföld-Fiumei vasútvonalról kapta.

Az épület Andrássy úti oldalán volt a "szála", ahol táncmulatságokat és színielőadásokat tartottak a mai színház felépítéséig.

1894-ben Ádám (Áchim) Gusztáv főmérnök áttervezte a földszintet és a homlokzatot. Az átépítést Wagner József építési vállalkozó végezte. 1906-ban új jégveremmel és gazdasági épületekkel bővült a szálloda. Wagner József tervei alapján 1909-ben az udvar felé fa-cement fedelű földszintes éttermet építettek 18x10 méteres területen, aszfaltba rakott parkettával. Később a kávéházat Tevan Rezső építész tervei alapján átalakították. 

1890. október 6-án a 13 vértanú aradi emlékművének avatásáról visszatérve utolsó békéscsabai látogatása alkalmával ebben az épületben szállt meg Munkácsy Mihály világhírű festőművész. Ennek emlékét a szálloda falán egy tábla őrzi.

1933 őszén a városi képviselő testület határozata értelmében az épületet a jelentkező bérlők között szétosztották. A saroképületben festéküzlet, az Andrássy út felőli részen műszaki üzlet, és a Stühmer Rt. üzemeltette édességbolt nyílt. A szálloda bejárata mellett söntést alakítottak ki. Az alaposan lepusztult, kormos Fiume Kávéházat kettéosztották és újjávarázsolták. Üvegfalat húztak a kávéházi rész és a vendéglő közé, az átalakított helyiségek pedig teljesen új berendezést kaptak. A kávéházat és az éttermet Raisz Gyula bérelte ki. A szálló épületének átalakítását 1934. tavaszán fejezték be, ekkor került fel az épületre a Csaba Szálloda felirat. A város leglátogatottabb szórakozóhelyeként ismert vendéglátóegység öt évtizeden át viselte ezt a nevet.

1988 őszén egy újabb felújítás és bővítés vette kezdetét. A felújított szállodába 39 kétágyas, fürdőszobás szobát, egy éttermet (a télikertben), egy gyorsétkeztető büfét, egy olasz fagylaltozót és egy serfőzdét terveztek. A felújított épület visszakapta korábbi nevét. A Fiume Szállót 1990. december 31-én, szilveszterkor avatták fel. Az épület földszintjén kapott helyet a gyorsétkeztető, a sarki részen pedig az olasz fagylaltozó. A régi étterem helyére a szállodai recepció került. A csempeszalon, valamint a sport- és ruházati üzlet az eredeti helyén maradt. 1996-ban megszüntették a cukrászda és a serfőzde részleget. 1997. novemberében a sarki épületrészbe egy McDonald's gyorsétterem költözött.