funiQ logo

Boltmúzeum, Békéscsaba

1987-ben gyűjtőmunkát indított a Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ (Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet) Megyei Szövetsége, amivel a két világháború közötti, az 1920-as és 1930-as évek boltjai emlékeinek megmentését szerették volna elősegíteni. 

A megszerzett tárgyak mennyiségét tovább növelte a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, ahonnan kiegészítő anyagokat kapott az intézmény, amely így 1989-ben megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt is. Ekkor az ÁFÉSZ Szövetségének békéscsabai székházában volt a Boltmúzeum, 1996-ban azonban áthelyezték azt a békéscsabai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolába.

A Boltmúzeumban megtalálhatóak mindenféle eredeti berendezési tárgyak, reklámtáblák, egy az 1900-as évekből származó Nationál pénztárgép, mintakönyvek, eredeti árunyilvántartó, hitelkönyv a vásárlóknak, sonkaszeletelő, sütőpor tartó, kávéadagoló, cukortartó, ecetes hordó, petróleum adagoló, kézi mákőrlő, fűszeres és édességes dobozok, 1930-as címkével ellátott boros üvegek, Hangya termékek, és még nagyon sok áru, ami a kor jellegzetes terméke volt.