funiQ logo

Zsinagóga (Városi Könyvtár), Szentes

A városban már a XVIII. század közepétől található zsidó vallási közösség, amely 1848-ra annyit gyarapodott, hogy elkezdték tervezni egy új zsinagóga építését. A régi imaház helyett Knábe Ignác, a budai zsinagóga építője tervezett egy új épületet, amely 1870-re készült el, és a környék egyik legnagyobb zsinagógájának számított.

A romantikus stílusú épület homlokzata mór stíluselemeket tartalmaz, belső tere igen míves kiképzésű, a színes ólomüveg ablakok egykori zsidó családok jelképeit örökítik meg, akik támogatták a zsinagóga építését.

egykori zsinagóga, jelenleg könyvtár
Egykori zsinagóga, jelenleg könyvtár Fotó: funiQ

A II. világháború tragédiája miatt a zsinagóga évtizedekig üresen állt, állapota folyamatosan romlott. Felújítására végül 1998-ban került sor, és a városi könyvtár kapott helyet az épületben. Az eredetileg egy légterű zsinagógát négy szintre tagolták, ahol a könyvtári olvasótermek, gyűjtemények terülnek el, a földszinten található imaszoba pedig továbbra is szakrális célokat szolgál. A parkban található az Olvasó nő nevű szobor is: a padon ülő nőalak mellé a látogatók is gyakran helyet foglalnak.