funiQ logo

Állandó Tűzoltó Történeti Kiállítás, Szentes

1954-ben épült a helyi tűzoltóság épülete, mely ma helyi védettséget élvez. A tűzoltóság épületéből kiemelkedő 24 méter magas tűztornyot ma már csak kilátónak használják, oda azonban mindenképpen érdemes felmenni, hogy megcsodálhassuk Szentes panorámáját. 

A 2004-ben átadott Állandó Tűzoltó Történeti Kiállítás a tűzoltóság udvarán kapott helyet egy régi tartalékszertár átépítése után. A 60 m²-es bemutatóteret bejárva megismerhetjük Szentes és környékének tűzvédelmi fejlődését. 

A kiállításon megtekinthetjük az 1873 óta működő tűzoltó egyesület alapító dokumentumait, a tűzoltóságot létrehozók fényképeit, relikviáit, emellett olyan írásokat, melyek a régi tűzoltók kalandos mindennapjait örökítette meg.

A kiállított tárgyak között találunk három Köhler „mozdonyfecskendőt”, melyek a XX. század első évtizedeiben készültek, valamint egy tartályos vízhordó kocsifecskendőt. Emellett kismotorfecskendők, tűzoltó készülékek, légzőkészülékek és a tűzoltók mindennapos tevékenységéhez szükséges eszközök is láthatóak a kiállításon.

Természetesen a hivatásos tűzoltók felszerelésének egyik legfontosabb eleme, a tűzoltó sisakok is megjelennek az állandó kiállítás tárgyai között. Ezek között van a XX. század elejéről származó bőrsisak, illetve a következő években a magyarországi és külföldi tűzoltóságok által használt sisak is.

A régi tartalékszertár bejáratával szemben egy festmény van, amely egy fekete-fehér fotó reprodukciója. Ezen a képen a városháza tetőszerkezetének leégését rögzítették az elődök.

A kiállítóhely előtt egy kézi hajtásos vízpumpa áll, ami a megnyitás idején még leginkább egy régi roncsra hasonlít, a következő évre azonban ennek rendbehozatalát tervezik. 

A kiállítás a fő- és toronyépülettel együtt előzetes bejelentkezés alapján egész évben megtekinthető.