funiQ logo

CsabaPark, Békéscsaba

A 2014-ben megnyitott CsabaPark a hungarikummá nyilvánított békéscsabai kolbász köré építi színes kínálatát. A helyi kolbászkészítés mestersége mára néphagyománnyá vált, a recept egyik generációról hagyományozódik a következőre. Egyedisége abban rejlik, hogy gazdagon fűszerezik paprikával, ám borsot nem tesznek bele.

CsabaPark üdvözlőtáblája

A múzeumban végigkövethetjük a kolbászkészítés történetét, megtekinthetjük a hagyományos eszközöket, és interaktív módon kerülhetünk közelebb ehhez az élő hagyományhoz – akár még ki is próbálhatjuk magunkat a kolbászkészítésben. A kiállítás a kolbász elkészítésének négy állomását különböző termekben mutatja be, és mindegyik terem külön történelmi korban mutatja be az adott munkafolyamatot. Így a kolbásztöltelék előkészítését a hagyomány kialakulásának idején, a XIX. század közepe táján ismerhetjük meg, a fűszerezést a század második felében, a kolbászgyúrást az 1910-es évekből, a kolbásztöltést az 1920-30-as évekből, a füstöltést pedig már az 1950-es évekből ismerhetjük meg. Emellett betekintést nyerhetünk egy hamisítatlan csabai disznótoros vacsorába is a XIX. század második feléből.

CsabaPark

Természetesen a park látogatása remek alkalom egy kellemes ebéd elfogyasztására is: az autentikus, csabai szlovák néphagyományoknak megfelelő épületben található étteremben kipróbálhatjuk a hagyományos csabai disznótoros ételeket. A 2800 m²-es csarnoképület pedig fesztiválok, kulturális események színhelye. Emellett az Óriások konyhája fantázianevű parkban játékos, kreatív módon a kisebbek is megismerkedhetnek Békéscsaba hagyományaival.

CsabaPark étterem
Kolbászudvar látogatóközpont a CsabaParkban

Egész télen is látogatható a CsabaPark teljes területe! A múzeum kulcsát a biztonsági őrtől, vagy a személyzet egy másik tagjától kérhetik el a látogatók. Az étterem is várja a vendégeket.