funiQ logo

Péter Pál Polgárház, Szentes

Szentes egyik legrégebbi, 1830 körül épített téglaháza eredetileg rangos polgárház volt, itt élt a Károlyiak egyik gazdatisztje, sőt, a szájhagyomány úgy tartja, Petőfi apósa, Szendrey Ignác is lakott itt.

Péter-ház
Péter-ház Fotó: funiQ

1920 körültől működött a ház dolgozószobájában Péter Pál Ottokár orvosi rendelője. Ma az idelátogatók megtekinthetik a a doktor eredeti műszereit, korabeli bútorait, illetve a többi szoba jellegzetesen századvégi berendezését. A Péter-család történetét és a helyi polgári kertkultúrát bemutató tablók mellett itt látható az egykori vármegyei kórház orvostörténeti gyűjteménye is. A régi gazdasági udvarban (ahol az istálló, a garázs és a cselédház állt) ma egy kutatóknak berendezett ház és a kőtár áll.

Péter-ház információs táblája
Péter-ház információs táblája Fotó: funiQ

Érdekes lenyomata az akkori polgári életmódnak az egykori szalon. A biedermeier bútorokkal berendezett szobát öntöttvas díszrácsokkal fűtötték, amelyek a szomszédos nagyszobában lévő kályhától kapták a hőt. Mindkét szobában volt zongora, a házi muzsikáláshoz pedig a család gazdag kottatára szolgáltatta műveket.