funiQ logo

Koszta József Múzeum, Szentes

Csongrád Vármegye egykori múzeumát 1897-ben alapították, a volt megyeháza neoreneszánsz épületének oldalszárnyában működik. Mai nevét 1950-ben vette fel. Koszta József (1861–1949), az alföldi iskola egyik legnevesebb festőművésze 1910-től a város melletti tanyáján alkotott.

egykori Megyeháza épülete
Egykori Megyeháza épülete Fotó: funiQ

A múzeum nyolc állandó kiállításon és négy kiállítóhelyen mutatja be Szentes és környékének tárgyi és szellemi kincseit, gazdálkodástörténetét. A Szentes város évszázadai elnevezésű tárlat végigvezeti a látogatót a középkori településtől a várossá váláson át egészen a XX. század elejének polgári világáig. A következő tárlat a helyi emberek mezőgazdasági szokásait, a szentesi parasztgazdálkodást , illetve a bolgár hagyományokon nyugvó kertészkedést mutatja be.

A céhekről szóló kiállításon végigmehetünk a mesterségek utcáján, és betekintést nyerhetünk többek között a gyertyaöntő, a bognár, a talicskás, a mézeskalácsos és a szíjgyártó szakmákba.

A múzeum képzőművészeti gyűjteménye Koszta József festményei mellett számos szentes grafikus, festő, szobrász alkotását vonultatja fel.