funiQ logo

Mindszentkálla

A település a Balatontól északra, a Káli-medencében található.

kilátás Mindszentkálla mellől
Kilátás Mindszentkálla mellől Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Látnivalók

Mindszentkállát a XVIII. században egyesítették a szomszédos Kisfaluddal, amelynek XV. századi, eredetében román stílusú, de gótikus szentélyű temploma – romjaiban – a falutól nyugatra található a hegyoldalban.

Kisfaludi templomrom Mindszentkállán, a Kopasz-hegy oldalában található az egykori Kisfalud templomának maradványa. A keletelt templomnak ma már csak néhány falcsonkja látható, hajója román kori, szentélye gótikus volt, ám ezeknek ma már semmi nyoma. A templomromtól szemkápráztató panoráma nyílik a Káli-medencére.

A település klasszicista római katolikus temploma 1829-ben épült. Román stílusú keresztelőmedencéje valószínű a középkori templomból való.

napágyak a Káli-Kapocs romkocsma előtt
Napágyak a Káli-Kapocs romkocsma előtt Fotó: funiQ
 • pipacsos mező Mindszentkálla közelében
  Pipacsos mező Mindszentkálla közelében Fotó: funiQ
 • önkormányzat és orvosi rendelő épülete
  Önkormányzat és orvosi rendelő épülete Fotó: funiQ
 • Theodora-Kékkő Tanösvény egyik információs táblája
  Theodora-Kékkő Tanösvény egyik információs táblája Fotó: funiQ
 • borászat a szőlősorok mögött
  Borászat a szőlősorok mögött Fotó: funiQ
 • Káli-Kapocs romkocsma a község központjában
  Káli-Kapocs romkocsma a község központjában Fotó: funiQ

Története

A település első írásos említése 1277-ből való. A honfoglalás után egy ideig a Kál nemzetség szállásterülete volt ez a vidék, de a XIV. század elején már királyi birtok. Később a király – néhány környező faluval együtt – elcserélte Tátika váráért.

A középkorban a mai településtől délkeletre állt Kerekikál falu, melyet – Mindszentkállával együtt – 1548-ban a törökök feldúltak és végleg elpusztult. XIII. századi, román stílusú templomának romja a Káptalantóti–Köveskál országút közelében látható. A néphit szerint a fölötte emelkedő kúpon állt egykor a Kál nemzetség fejének vára.