funiQ logo

Jézus Szíve-templom, Békéscsaba

Az Erzsébethely (Jamina) elnevezésű városrész eredeti római katolikus templomát 1930-ban építették, ez azonban egy II. világháborús bombázás során elpusztult.

A ma látható Jézus Szíve-templomot 1993-ban adták át. A modern építmény egyedi művészeti megoldásokat rejt, amiknek egyike már távolról szemet szúr az embernek. Harangtornyának tetőgerinc feletti része ugyanis nyitott, fa haranglábszerűségként lett kialakítva, melyre feltekintve a templom két harangját is láthatjuk. A nagyobbik 500 kg-os, 95 cm átmérőjű harangot Gombos Miklós őrbottyáni mester öntötte 1999-ben, a kisebbik, 55 kg-os, 46 cm átmérőjű harang pedig Szlezák László 1930-ból származó öntvénye.

A templom belsejében látható 500 m²-es secco – olyan kép, ahol a freskóval ellentétben száraz falfelületre festenek – több, mint 520 bibliai alakot, közismert történelmi-, ismert közéleti- és egyházi személyt jelenít meg. Ezt az országos hírű művészi falfestést Patay László és négy társa alkotta meg. Szintén Patay alkotásai az itt látható szobrok, az oltár és a tabernákulum is.  A festő kimagasló munkájáért a legmagasabb pápai elismerésben részesült, amikor kitüntették a Pro Ecclesia et Poutifice arany érdemkereszttel.

A főhomlokzat körablakán Szűz Mária látható. Kétszárnyú bejárati ajtaját egyedi fafaragványok díszítik, melyek Krisztus életéből vett mozzanatokat jelenítenek meg. Ezeket Mladonyiczky Béla faragta 1993-ban. Aprólékos és maradandó munkáját állami kitüntetés koronázta. A templom oldalhomlokzatain és szentélyén érdekes, keleties formájú ablakok engedik be a fényt a belső térbe.