funiQ logo

Szerb ortodox templom, Hódmezővásárhely

A XVII. században Hódmezővásárhelyen letelepedő görög családok építtették a templomot, amelynek hajója 1783-ban, tornya pedig 1806-ban készült el. A késő barokk, copf stílusban épült templom gazdagon díszített belsőt rejt. A keleti templomokra jellemző ikonok nagy része eredeti balkáni alkotás. A díszes ikonosztázt 1935-ben még Radnóti Miklós is megcsodálta, és az itt is megtekinthető Szent Naum alakja még Nyolcadik ecloga című költeményében is megjelenik.

A templom berendezési tárgyai a copf bútorművesség jeles alkotásai: a díszes Mária-trón, a Püspök-trón, a tölgyfa padok és a Királykapu. Értékes kegytárgy egy 1700-as évekbeli görög szertartáskönyv Velencéből és egy 1704-es szláv nyelvű Moszkvából.

A templom 2012-es felújításakor a toronyban egy 13 emlékiratot rejtő időkapszulát találtak. A magyar és szerb nyelvű iratokat a templom egykori vezetői, illetve a korábbi felújításokat végző iparosmesterek írták. Az iratokat digitalizálták, és a felújítás befejeztével, kiegészítve a jelen üzeneteivel visszazárták a kapszulába.

Szerb ortodox templom
Szerb ortodox templom Fotó: funiQ