funiQ logo

Alföldi Galéria, Hódmezővásárhely

Az Alföldi Galéria Kossuth téri klasszicista épülete 1820 és 1822 között épült Schreck Ferenc tervei szerint, és eredetileg a református Ógimnázium működött benne. Egy 1883-as átalakítás során kis harangtornyot építettek a tetejére, de ezt 1897-ben lebontották. A tanítás 1898-as beszüntetése után hosszú ideig különböző célokra használták, például itt működött egy ideig a Vásárhelyi Reggeli Újság nyomdája és szerkesztősége is.

Alföldi Galéria
Alföldi Galéria Fotó: funiQ

1985-től kapott helyet az épületben az Alföldi Galéria. Eleinte az emeleti termek adtak otthont különböző kiállításoknak, de 2004 óta a földszinten is tárlatokat láthatunk. A galéria, amely a Tornyai János Múzeum kiállítóhelyeként funkcionál, az alföldi és a vásárhelyi képzőművészetet mutatja be. A földszinti tárlat az első dokumentált helyi festő, Gosztonyi József munkásságától sorakoztatja fel az alkotásokat egészen 1945-ig. Az emeleten kapott helyet az 1945-től máig tartó időszak gyűjteménye.

2006 óta itt kapott helyet az Őszi Tárlat elnevezésű képzőművészeti seregszemle is. A kiállítást 1954 óta minden október első vasárnapján megrendezik, amely országos tekintetben egyedülálló, de Európában is ritka egy tárlat ilyen hosszú folytonossága. A tárlat a Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozat egyik fő eseménye. Az Őszi Tárlat során kiosztják a rangos Tornyai-plaketteket, amelyet Hódmezővásárhely híres festőművészéről, Tornyai Jánosról neveztek el.

Ógimnázium épülete a harangtoronnyal
Ógimnázium épülete a harangtoronnyal