funiQ logo

Városháza, Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely régi városháza a XIX. század elején épült, de a földszintes épület a század vége felé már nem tudta kiszolgálni a növekvő város igényeit, ezért helyére új épületet építettek.

A Kossuth tér déli oldalán található az 1892-93-ban eklektikus stílusban épített Városháza. Az Ybl Lajos (Ybl Miklós unokaöccse) által tervezett épület 56 méteres tornyával magasodik a tér fölé.

Körsétálójából gyönyörű panoráma tárul a látogató elé, a lépcsőfordulót pedig színes ólomüveggel díszített ablakok világítják be. Itt kapott helyet Pásztor János Fahonvéd című szobra, amely az I. világháború egy igen korai emlékműve, 1918-ban faragta ki a művész. Az előcsarnokból jutunk a díszterembe, melynek falán Tornyai János és Vastagh György magyar történelmi alakokat ábrázoló, nagyméretű festményei láthatók. A Városházát a kortárs vásárhelyi művészet alkotásai is díszítik, a folyosók, irodák falain helyi képzőművészek festményeit tekinthetjük meg.

Eredeti harangja, amelyet a budapesti Walser cég készített, egy 1970-es tűzben megrongálódott, jelenleg a téren tekinthető meg. A mostani Gombos Lajos harangöntő mester munkája.

Városháza
Városháza Fotó: funiQ