funiQ logo

Esterházy-kastély, Tata

Az Öregvártól nem messze délnyugati irányban, a Hősök terén található a barokk stílusban épített Esterházy-kastély. Az épület 1765-69 között, Fellner Jakab tervei alapján épült. 

Esterházy-kastély
Esterházy-kastély Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

A saroktornyos főépület mellett egy kiskastélyt és számos melléképületet is magába foglal a műemlékegyüttes. Az épület homlokzata a német és osztrák barokk stílusjegyeit mutatja. A kastély kapufülkéjében állt egykor Jakob Christoph Schletterer Immaculata-szobra, amelyet jelenleg a Kuny Domokos Múzeumban tekinthetünk meg.

Egykor az Esterházyak uradalmi birtoka akkor volt, hogy nemcsak a kastély és annak számos melléképülete, de az angolpark nyári kastélya, sőt, a vár is a része volt.

Esterházy-kastély

A tó partján 1913-ig állt a neobarokk Várszínház, amely Ferdinand Fellner és Hermann Hellmer tervei szerint épült. Belsejét még a híres osztrák festő, Gustav Klimt is megfestette 1893-ban, ám sajnos a festmény az idők során elveszett. Szerencsére fennmaradt egy róla készült fekete-fehér fénykép, ami alapján digitális technikával ki lehetett következtetni a kép eredeti színeit és hiteles reprodukciót készíteni. A színházban bemutatták Madách Az Ember tragédiájának egy olyan előadását, amiben a díszletek Zichy Mihály illusztrációi alapján készültek.

A kastély védett angolkertjében egy 1800 körül faragott késő barokk szökőkút található, mely Schweiger Antal alkotása, a parkban sétálva láthatjuk még egy medaliont tartó nőalak XIX. századi klasszicista szobrát.

Az évszázadok során a kastély több fontos történelmi esemény színhelye is volt. 1809-ben itt írta alá I. Ferenc osztrák császár és magyar király a Napóleon által diktált Schönbrunni békét. Majd' egy évszázadra rá, 1897-ben egy hadgyakorlat során a kastélyban szállt meg Ferenc József és II. Vilmos német császár. 1921-ben pedig Esterházy Ferenc ezen a helyen látta vendégül IV. Károlyt visszatérési kísérletekor. 

Az igencsak leromlott állapotú kastély és park felújítása 2018-ban elkezdődött, várhatóan 2020-ra fejeződik be.