funiQ logo

Hídvég (Mostje)

A néhány száz fős szlovén falu a magyar határtól kb. 1 km-re található. Közigazgatásilag a néhány kilométerre délre fekvő Lendvához tartozik. Korábban Lendvahídvégnek is nevezték, hogy megkülönböztessék a Kárpát-medence hasonló nevű helységeitől.

egykori határőrtorony
Egykori határőrtorony

Túraajánlatok

Látnivalók

Harangláb

A XX. század első felében épült.

Nepomuki Szent János kápolna

Az útikápolna a XVIII. és XIX. század fordulóján épült.

Nepomuki Szent János kápolna

Pihler-kápolna

A XIX. század második felében épült.

Milleniumi emlékfa

Millenniumi emlékfa
Millenniumi emlékfa

Története

A terület évszázadokig a Magyar Királyság és a stájer-osztrák hercegség közötti, részben lakatlan védelmi zóna (gyepű) volt.

A tatár és török pusztítások idején a környék viszonylag keveset szenvedett. 1644-ig, a család kihalásáig a Bánffyak birtoka volt, majd rövid ideig a Nádasdy család birtoka lett, míg 1690-ben Eszterházy nádor több más birtokkal együtt megvásárolta.

A várispánságok megszervezésétől 1919-ig a település Zala megyéhez tartozott.

1919-ben a területet a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz, a későbbi Jugoszláviához csatolták. 1941-ben a Muramentét a magyar hadsereg visszafoglalta, és 1945-ig ismét Magyarország része volt, majd a II. világháború befejezése után végleg jugoszláv területre került. 1991 óta a független Szlovén Köztársaság része.

Az ipari üzemekkel, infrastruktúrával nem rendelkező, elszegényedő határmenti falvakból az 1950-es, '70-es években a fiatalok zöme a szlovén többségű regionális központokba és távolabbi városokba költözött.

mázsaház
Mázsaház