funiQ logo

Pogány

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 96 km
Össz. emelkedő:  310 m
Össz. lejtő: -290 m
Magasság max.: 216 m
Magasság min.: 81 m

A gyönyörű környezetben fekvő, Pécstől 11 km-re lévő település valamivel több mint 1100 lelket számlál.

Az Árpád-kori településen évszázadok óta élnek egymás mellett magyarok, horvátok és németek. Pogány híres rendezvénye a „Bosnyák lakodalmas” de a német, illetve horvát nemzetiségi önkormányzat által közösen felkarolt „Káposztanap” is.

horgásztó

Látnivalók

Béke Királynője Templom

A katolikus templom 1991-ben épült.

Evangélikus imaház

Az imaház modern épülete mellett külön harangtorony áll.

Faluház

2013-ban nyílt meg a három épületből álló komplexum, amely mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető, valamint esőbiztos kerékpár- és babakocsitároló is a látogatók rendelkezésére áll.  Az első épületben számítógépes terem és a községi könyvtár található, a  második épületben kapott helyet a több mint száz fő befogadására alkalmas színházterem, a harmadik épületben pedig a civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok kaptak helyet. Aki pedig csak társasági életet élne és szórakozna, annak ott van a játékterem, ahol csocsó, billiárd, darts, ping-pong asztal és társasjátékok várják. 

Falumúzeum

Az iskola épületében található falumúzeumban a helyi horvát kisebbség tárgyi emlékeivel,  gyönyörű népviseleteivel ismerkedhetünk meg.

Fodrászmúzeum

A helyi fodrászüzletben található kiállítás  bemutatja a mesterség sok évtizedes emlékeit, rég használt eszközeit, mint amilyen a kirakati parókatartó vagy a spirituszégős hajsütő. Igazi ritkaság a közel fél évszázaddal ezelőtti melegdauer-készülék, amely minden egyes csipeszt elektromos úton külön akkukkal fűtött fel.

Pécs-Pogány repülőtér

A repülőtér Pogánytól észak-nyugatra, Pécstől 9 kilométerre található. A repülőtér nemzetközi és regionális szerepet is betölt, forgalmát elsősorban chartergépek (bérelt járatok) és magán kisgépek, sportrepülőgépek és sétarepülős szolgáltatások teszik ki. A futópálya rövidsége miatt csak kisebb gépek fogadására alkalmas.

Pogányi-tó

A tavat 1972-ben völgyelzáró gáttal hozták létre. Eredetileg halastónak tervezték, de kezdetektől fogva horgásztóként működött, tehát a horgászat szerelmesei és kikapcsolódásra, pihenésre vágyók is nyugodtan látogassanak oda. A tó rendezettségét Széchenyi-emlékplakettel díjazták.

horgásztó
Horgásztó

Túraajánlatok

Szolgáltatások

Szállások:

Jázmin Panzió

Cím: 7666 Pogány, Orgona u.10.
Tel.: +36 72 452 024
Tel.: +36 30 3383 000
E-mail: miraland@axelero.hu
Web: www.falusi.hu/jazminpanzio

Márkó Ház

Cím: 7666 Pogány, Petőfi utca 9.
Tel.: +36 72 425 554
Tel.: +36 30 4493 172
E-mail: setase@gmail.com
Web: www.marko-haz.hu

Mives vendégház - Beke család

Cím: 7666 Pogány, Jókai utca 1.
Tel.: +36 20 9150 162
E-mail: beket@startadsl.hu
Web: mivesvendeghaz.blogspot.hu

Vendéglátás:

TóPiás

Cím: 7666 Pogány, Rákóczi u. 25/1.

Öreg Halas Söröző

Cím: 7666 Pogány, Kossuth Lajos u. 47.
Pogányi-tó

Története

A település nevét először 1181-ben említik különböző alakokban: Bogan, Pogan.

A források szerint a XV-XVI. században a falu a pécsi püspökség birtoka volt. A török hódoltság alatt a település elnéptelenedett, majd a XVII. században újratelepült valamivel délebbre a régi településtől.

A XVIII. században szerbek költöztek be a faluba, majd a századforduló körül bosnyákok telepedtek meg. Ezután a szerbek elhagyták a falut.

1703-ban a császári oklevélben a pécsi püspök tulajdonaként jelenik meg a falu. 1714-ben Pogány a szalántai plébánia filiája volt.

1845-ben alapították meg az iskolát. Az iskolaépületben egy osztályterem, illetve egy tanítói lakás volt. 1891-ben az evangélikus iskolát is megalapították, ahova a német gyerekek jártak.

utcakép
Utcakép Fotó: Benovics Gábor