funiQ logo

Nagyszénás

Nagyszénás Orosházától délre fekvő nagyközség. A település híres szülötte Fábián Rózsa képzőművész, akitől a helyi galéria kölcsönözte nevét, illetve itt élt Czabán Samu pedagógus, akiről művelődési házat és általános iskolát neveztek el.

park

Látnivalók

Fábián Rózsa Galéria

A falu nemzetközileg is ismert szülötte Fábián Rózsa képzőművész. Fő műfaja az akvarell, ami porcelán felületek is alkalmaz. Szülőfalujának ajándékozott képei a művelődési házban berendezett kiállításon tekinthetőek meg.

Nagyboldogasszony templom

A római katolikus templomot 1926-ban építették klasszicizáló neoromán stílusban. A község főutcáján, a Hősök útján található templom bejárati timpanonja a jáki bencés apátság kapáról lett mintázva, maga a kapu is román stílusjegyeket mutat fel. A főoltár a tihanyi apátság oltárának egyerűsített mása, az oltárkép Szűz Mária mennybevételét ábrázolja, Dinnyés Ferenc festőművész munkája.

Nagyboldogasszony templom
Nagyboldogasszony templom Fotó: funiQ

Evangélikus templom

A századforduló évében készült el az evangélikus egyházközösség temploma.

evangélikus templom
Evangélikus templom Fotó: funiQ

Kopjafa

A település kopjafája az 1848-as és az 1956-os forradalmaknak állít emléket. Az 1990-ben elkészült emlékmű teteje örökmécsest szimbolizál, faragója Kukla Imre.

1848-as és 1956-os kopjafa
1848-as és 1956-os kopjafa Fotó: funiQ

Egyéb látnivalók: I. és II. világháborús emlékművek, Károlyi-kápolna, Mendöl Tibor földrajztudós szülőháza

II. világháborús emlékmű
II. világháborús emlékmű Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Története

A település első írásos említése 1403-ból származik Zenaseghaz formában. Neve feltehetőleg egykori templomának építtetőjétől származik.

A XVI. százaban a település a gyulai várhoz tartozott és a térség egyik legjelentősebb faluja volt.

Sok térségbeli faluhoz hasonlóan Nagyszénást is lerombolták a törökök, ezért a XVII-XVIII. században csak pusztaként említették.

A mostani települést a Károlyi-család alapította, akik napszámops falut hoztak létre, amiből 1854-re megalakult Nagyszénás.

Az település egykor nyolc majorból állt, melyek mára eltűntek, de kettő nevét vasúti megállóhelyek őrzik, ezek Pálmatér és Kisszénás.

1911-től négy évig a településen tevékenykedett az ismert pedagógus, Czabán Samu.

Az 1960-as évektől 2001-ig egy termálfürdő is működött Nagyszénáson, ám gazdasági okok miatt bezárták.  

tipikus ház