funiQ logo

Gyenesdiás

Gyenesdiás egy kedves kis Balaton parti település Keszthelytől 2, Hévíztől 7 km-re. A nagyközség a Nyugat-Balaton régió egyik legintenzívebben fejlődő települése, turisták által kedvelt családbarát üdülőfalu. A település gyönyörű természeti környezetben fekszik: északról a Keszthelyi-hegység békés lankái határolják, délről a Balaton hullámai mossák.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

Érdemes felkeresni a kényelmes sétával elérhető Szt. János-forrást (Alsódiás), felette Nepomuki Szt. János szobra áll (1828).

Gyenesdiástól északra érhető el a Nagy-mező, a Keszthelyi-hegység kedvelt kirándulóközpontja ahonnan gyalogösvényen juthatunk fel a Festetics-kilátóba vagy végigjárhatjuk a 16 állomásból álló erdei tornapályát.

Festetics kilátó
Festetics kilátó

Innen közelíthetjük meg a felhagyott kőbányát, amely vízmosásaival érdekes látvány nyújt.

Említést érdemel a Vadlán-lik, a szobányi méretű, szél vájta barlang is.

Látnivalók

A település legrégebbi, műemlék pincéje a Darnay-féle borpince, az építés mestergerendába vésett évszáma 1644.

A temető mellett álló klasszicista Szt. Ilona-kápolna 1826-ban épült. A diási katolikus templomot 1894-ben, egy régi kápolna helyén emelték. Az ún. Vitéz-keresztet Vitéz János és felesége állíttatta 1807-ben. Érdekessége, hogy a latin szövegben rejlő római számok összeolvasva kiadják az építés dátumát. A pásztorházban (Kossuth u. 97.) helytörténeti gyűjtemény látható.

A tóparton két családbarát strand, a diási játékstrand (2010-ben a Balaton legjobb strandjának ítélték) ill. a gyenesi Lidó strand (vízividámpark, kalandpark) várja vendégeit, a településen korongozás, állatfarm, a Balaton Autentikus Bio- és Látványpiac, madárpark és az antik kályha gyűjtemény tekinthető meg.

Lidóstrand
Lidóstrand Fotó: funiQ
 • Lidóstrand
  Lidóstrand Fotó: funiQ
 • Lidóstrand
  Lidóstrand Fotó: funiQ
 • kikötő a Lidóstrand mellett
  Kikötő a Lidóstrand mellett Fotó: funiQ
 • kikötő a Lidóstrand mellett
  Kikötő a Lidóstrand mellett Fotó: funiQ

Természet Háza Látogatóközpont Gyenesdiás és Keszthely között található a 2014-ben nyílt Természet Háza Látogatóközpont, ahol interaktív látványelemekkel és fotókkal gazdagított kiállítás segít a Keszthelyi-hegység növény- és állatvilágának, történetének, geológiájának megismerésében.

Gyenesdiási Öko-Kalandpark A Balaton partján található kalandpark mesés játékokkal és pályákkal várja a látogatókat. Van itt kötélpálya, lézerharc, vízi trambulin, mászófal és vízen járó léglabda is.

Diási Játékstrand A gyenesdiási strandon vízi- és szárazföldi játékok, animációs programok, vízi aerobik, sportolási lehetőségek várnak, emellett találkozhatsz Bala Tóni teknőssel, a település kabalafigurájával is. Ha pedig nem fáradtál volna el eléggé, a strand mellett egy különdíjas Élményparkba is benézhetsz.

Alsógyenesi lidóstrand Gyenesdiás kisebb, lidós strandja a település nyugati végében található. Az elsősorban a kisgyerekes családok körében népszerű strandon néhány éve vízi vidámparkot alakítottak ki, így most már mászófal, trambulin, mérleghinta, léglabda, és számos egyéb vízijáték is várja gyerekeket.

Története

A község területén már az újkőkorban is éltek emberek, de különösen a római kortól egyre több régészeti lelet bizonyítja gazdag múltját. Az Árpád-korban három település alakult itt ki: Falud, Gyenes és Diás. Falud azonban a török időkben (XVI. sz.) végleg elpusztult, nevét a Faludi-mező őrzi. A két másik falu is elnéptelenedett, de a szőlőkben – mint hegyközség – a XVIII. században újraszerveződtek, majd egyesültek.

házi befőttek a Balatoni Hal- és Termelői Piacon
Házi befőttek a Balatoni Hal- és Termelői Piacon Fotó: funiQ