funiQ logo

Palics (Palić)

A Szabadka elővárosának is nevezett Palics Szerbia kedvelt üdülőhelye. A Palicsi-tó partján fekvő város a Vajdaság északi részén, közel a magyar határhoz található. 

zenepavilon
Zenepavilon Fotó: funiQ
Prezident hotel

Látnivalók

Palicsi-tó

Egy legenda szerint a Palicsi-tó egy Pál nevű pásztor könnyeiből töltődött fel, aki itt őrizte nyáját. A felülete mintegy 4,7 négyzetkilométer. A tó mélysége változó, de átlagosan 2 méter. A turisztikai rész 3,8 km² területen fekszik, három különálló stranddal. 

Palicsi tó
Palicsi tó Fotó: funiQ

Női fürdő

A Palicsi-tó partján felépített Női strand a magyaros szecesszió egy újabb remek példája. A mesebeli faépítményt a népművészetből kölcsönzött motívumok díszítik. A pihenés céljára emelt szokatlan formájú építmény több mint száz év alatt sem vesztett bájából és továbbra is vonzza magához a látogatókat. 2014-ben lett felújítva teljesen.

női fürdő
Női fürdő Fotó: funiQ

Férfi strand

Az első világháború után, Palics keleti partján épült ki a Férfi strand. Ez a legnagyobb létesítmény a maga nemében a volt Jugoszlávia területén, ahol csak a férfiak fürdöttek, míg a női fürdő külön volt választva a női strandon.  Ma a Férfi strandnál egy nagy, fából készült 20 méteres móló nyúlik be a tóba és nagyon népszerű hely, úgy a szabadkaiak, mint az idelátogató turisták között.

Palicsi Viztorony és a Nagy park

Palics egyik szimbóluma a főút mellett található Víztorony. A XX. század elején, amikor a palicsi gyógyfürdőt felújították, az építészek az új turisztikai létesítményt úgy képzelték el, hogy a palicsi fürdőbe a főbejáraton, a palicsi Víztornyon keresztül lépünk be, a fő sugárúton folytatva az utat a Nagy parkon keresztül a tóig. Az első facsemetéket a parkba még 1840-ben ültették el. A parkot az angol kertek modelljére tervezték, kanyargós utakkal az akác- és a kanadai nyárfák között. 

víztorony
Víztorony Fotó: funiQ

Nagy Terasz-Vigadó

A Nagyterasz megnyitó ünnepségére 1912-ben került sor Palicson. Eredetileg is többfunkciós épületnek szánták. Az emeleti részen volt a pazar Bálterem, a földszinten pedig éttermek és egy cukrászda. Az épület tó felöli részét két hatalmas nyitott terasz alkotja, amelyek mesterien kialakított kerítésléceit a magyar szecesszióra jellemző motívumok díszítik.

Vigadó (Nagyterasz)
Vigadó (Nagyterasz) Fotó: funiQ

Lujza-villa (mini kaszinó), Bagolyvár

A Bagolyvár és a Lujza-villa uralják a part nyugati részét. Mindkét villa népi-romantikus stílusban épült, a román stílus és a gótika nyomait viselve, és egyben már a szecesszió formajegyeit is előrevetítve. Valószínűleg mindkét épület a sportolók és látogatók elszállásolására szolgált. A Bagolyvár épületét külön dekoratív célzattal ál-favázas tartószerkezettel toldották meg. Az épület tömegének játékossága a magasított tetőszerkezetben nyilvánul meg, torony, oromzat és tetőablakok formájában. A formák ilyen gazdagságát még inkább kiemelik a színes mázzal bevont Zsolnay-cserepek. Jelenleg (2014 nyara) felújítás alatt van. A Lujza-villa pazarabb elrendezésű. Az épületet középen lehet megközelíteni, lépcsőházon és verandán át, amely mélyen benyúlik az épületbe. A Lujza-villát mini-kaszinóvá alakították át.

Villa Lujza
Villa Lujza Fotó: funiQ

Vermes Lajos szobra

1880-ban készült a sportoló szobra. Vermes Lajos egy kerékpárral, sportruházatban, derekánál tartva a sapkáját, feje enyhén balra billenve. Ott, ahol ma a szobor áll, egykor Vermes sportpályája haladt át. A szobor hátoldalán kőtábla található, amelybe belevésték Vermes Lajos életrajzát, valamint Palics fontosabb sporteseményeit.

Nyári színpad

A színház és szabadtéri mozi azzal a céllal jött létre, hogy a forró nyári napokon különféle kulturális események helyszíne legyen. A palicsi Nyári színház szépsége szinte egyedülálló, bár az épült a huszadik század közepén épült, stílusa egyértelműen illeszkedik a Nagy parkhoz.

Termál medence

A turisták örömére 1984-ben megnyilt a Termálmedence. A palicsi termálmedence meleg és gyógyító vizét két kút látja el. Júniustól októberig tart a fürdési szezon.

Állatkert

Az Állatkertet 1949-ben hozták létre, 10 hektáron terül el. A látogatók több mint 65 állatfajt figyelhetnek meg, úgyszintén a botanikus kertet, melyben több mint 270 fajta fa és bokor. A palicsi állatkert parkjában virágból formázott „Páva” szobor, a festői tavacska és a hattyúk „kastélya”, a szökőkút és a virágágyások találhatóak, élettel teli természetes környezetet alkotva a különböző állatfajoknak.

Tenisz klub

A Palicsi-tó mellet, a több száz éves fenyveserdőben található az ország legrégebbi tenisz klubja. Nyolc jó minőségű salakos pálya és klubhelyiségek különböző létesítményekkel teszik lehetővé az igényes sportesemények megszervezését.

Vitorlás klub

A palicsi Vitorlás klubot több mint egy évszázada, 1897-ben alapították.  Az elmúlt években Palicson egyre népszerűbb lett a jégen való vitorlázás, amely újraéleszti a már évszázaddal ezelőtt is űzött sport reneszánszát.

Palicsi kápolna

Palics legszebb részében, a Split fasor és a sűrű telepítésű fákkal övezett sétány között található. A palicsi kápolnát a budapesti Vissy család 1892-ben mauzóleumként építette. Miután a plébánia önállósult, a kápolna névadója Mária, a Világ Királynője lett. 

Egyéb látnivalók: fenyves sor, homokos strand, posta épülete, gyógyszertár épülete, Abázi mozi, sétány.

Túraajánlatok

Története

Az első írásos adatok  a Palicsi tó  nevét már 1462-ben említik mint Pali, Paly. Az 1690-es évekből való rajzok a tó térképét tünteti fel, Piligo Palys néven. A XVIII. század végén az emberek felismerték a Palicsi tó  vízének és sarának  gyógyító hatását, ezért a XIX. században elkezdődött az  üdülő kiépítése. A legnagyobb fejlődést Palics az 1880-as években érte el, a Budapest-Zimony vasútvonal megnyitása után, és a villamosvonal bevezetésével Szabadkáig. Mai szecessziós külsejét az 1900-as évek elején nyerte el.

Palicsi tó
Palicsi tó Fotó: funiQ