funiQ logo

Homorúd

A Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Mohácsi-szigeten fekszik. Érdekes, hogy csak újkori történelme van, és az sem kifejezetten róla szól: a települést inkább a térségében fekvő többi településekkel együtt említik, mivel 1952 előtt szétszórt tanyavilág volt csak itt.

Homorúd közigazgatásilag Baranya megyéhez tartozik, de lakosai szinte minden ügyüket Bács-Kiskun megyében intézik.

díszes ház
Díszes ház Fotó: funiQ

Látnivalók

Tájház Az 1956-os jeges árvíz jégtáblái a sziget szinte minden tanyáját lesöpörték a föld színéről. Mindössze négy jellegzetes szigeti tanyaépület maradt meg, ezek közül a népi építészet érdekes jegyeit mutatja a homorúdi sövényfalú, nádtetős tájház.

Egyéb látnivalók: II. világháborús emlékmű, Szűz Mária neve kápolna, Riha-tó.

régi szekér
Régi szekér Fotó: funiQ
székelykapu a parkban
Székelykapu a parkban Fotó: funiQ
II. világháborús emlékmű
II. világháborús emlékmű Fotó: funiQ

Szálláshelyek

Láncos Beáta Vendégháza Cím: 7716 Homorúd, Csebedűlő 14. Tel.: +36 20 982 5303

Túraajánlatok

Története

1952 óta létezik, mint település, előtte szétszórt tanyavilág volt az egész Mohácsi-sziget,  ahol tanyacsoportos forma csupán az 1923–1927-es években kezdett kialakulni.

Írásos emlékekből az derül ki, hogy Homorúdon volt a birtokon dolgozó szegényebb emberek szálláshelye, illetve az is, hogy 1926-tól Homorúdon egyházi iskola működött.  

A tanyavilágból Homorúd vált először községgé, amely a sajnálatos 1956-os árvíznek köszönhetően majdnem teljesen el is pusztult. Az újjáépített utcák, telkek nagy pontossággal készültek, ezt a pontosságot még ma is érzékelhetjük. Az árvíz után csupán 4 tanyaépület maradt meg, amelyek közül az egyiket védetté nyilvánítottak.

harangláb
Harangláb Fotó: funiQ