funiQ logo

Vaskút

Kedvező természeti adottságainak köszönhetően a település ősidők óta lakott.

A Bács-Kiskun megyei község a déli országhatártól 20 kilométerre fekszik. Nyugatról Bátmonostor és a Bácskai-löszhátság, északról és délről pedig mocsaras, lápos vidék határolja. 

Templom tér
Templom tér Fotó: funiQ

Látnivalók

Hősök sírja I. világháborúban elesettek sírja. A temető főutcája mentén álló gesztenyefákon emléktáblák őrzik az elesett katonák nevét. 

I. világháborús hősök sírja
I. világháborús hősök sírja Fotó: funiQ

I. világháborús emlékmű

Az első világháborúban elesett vaskúti hősök emlékére készült. A szobor a községháza előtt áll. 

I. világháborús emlékmű a Polgármesteri Hivatal előtt
I. világháborús emlékmű a Polgármesteri Hivatal előtt Fotó: funiQ

Sírkert Az elhagyatott vaskúti temetőben a régi keresztekből sírkertet hoztak létre. A temető középpontjában megtekinthetőek a régi magyar, bunyevác és német sírkövek. A temetőben talált legrégebbi sír egy nagyon jó állapotú rózsaszín márványsírkő, melyen az 1830-ban elhunyt Anna Mari Wegelein neve rajzolódik ki.

sírkert
Sírkert Fotó: funiQ

Emléktábla Magyarországon letelepedő bunyevác-horvátok 300. évfordulójára készült 1978-ban. A két nyelven olvasható táblát a Polgármesteri Hivatal zárt kapubejárójánál találhatjuk meg.

Szentháromság templom A falualapító Grassalkovich Antal kezdte el építtetni 1759-ben, 1765-re készült el. Egy évszázad múlva, az időközben szűkké vált vályogfalú épületet lebontották, és az első templom alapkövét megőrizve 1880-ra felépült a ma is látható, reneszánsz stílusú új templom. A templombelső freskóit Lohr Károly, a festett üvegablakokat Walter Gedeon készítette.

A templommal szemben áll a Szentháromság szobor.

Szentháromság templom
Szentháromság templom Fotó: funiQ

Jézus Szíve kápolna A temetőben álló kápolnát 1899-ben adományozta Vaskútnak Mathias Welchner és neje. A kis templomot 2008-ban teljesen felújították.

Fájdalmas Anya kálváriakápolna

A kápolna 1824-ben épült, de egy korabeli feljegyzés szerint már 1793 körül tartottak itt körmenetet. A ma is látható tizennégy, kőből épült stáció 1831-ben készült. Az eredetileg vályogból épült templomot az 1880-as években teljesen újjáépítették. 2009-ben teljes körű felújításon, korszerűsítésen esett át az épület.

A Kálvária temploma a 14 stációval együtt műemléki védelem alatt áll.

Jézus Szíve kápolna a temetőben
Jézus Szíve kápolna a temetőben Fotó: funiQ

Rákóczi harang A felvidéki lakosok leszármazottai állították 2003-ban ezt a harangot és haranglábat a templomkertben, Vaskútra településük 50. évfordulója alkalmából. A harangot a Felvidékről származó lakosok halálakor kondítják meg.

Rákóczi harang a templomkertben
Rákóczi harang a templomkertben Fotó: funiQ

Szálláshelyek

Tulipános Vendégház Cím.: 6521 Vaskút, Kossuth utca 48. Tel.: +36 20 924 8098 E-mail: tulipanosvendeghaz@freemail.hu

Vendéglátóhelyek

Szőlőfürt Vendéglő Cím: 6521 Vaskút, Damjanich u. 89. Tel.: +36 70 387 1380

Túraajánlatok

Története

A községben és környékén talált leletek arra hagynak következtetni, hogy a település hosszú és jelentős történelmi múlttal rendelkezik.

1400-ban írt okiratban találkozunk a község nevével először, akkor még Bachuta néven, majd 1406-ban pedig Bácskut néven említik meg a bajai vásárról készített feljegyzésben. A török hódításokat és a felszabadító hadjáratokat elnéptelenedés követte.

1724-ben Baskut néven pusztaként szerepel a Czobor családi összeírásában. A XVII. században Grassalkovich tulajdonába kerül, önálló község lesz, a települést ekkor németek lakják.

1919-ben szerb megszállás alá kerül, majd 1929-ben visszakerül Magyarországhoz. A második világháborút megelőzően 90%-ban svábok lakják, majd a világháború után a 60%-át kitelepítették. 

A német lakosság kitelepítése következtében nagymértékben megváltozott a nemzetiségi összetétel. Jelenleg a lakosság 28%-a német, 2%-a horvát (bunyevác) 2%-a székely. A XX. században a lakosság száma rohamosan csökken. 1900-ban 5039 főt, 2013-ban már csak 1519 főt számláltak Vaskúton.

közösségi ház
Közösségi ház Fotó: funiQ