funiQ logo

Bácsbokod

Bács-Kiskun megyében, a Dunától 20 km-re keletre fekvő nagyközség, melynek felülete kissé dombos, hullámos. Lakossága 3000 fő körül mozog. A községet északról Csávoly és Felsőszentiván, nyugaton Baja, délnyugaton Vaskút, délen Bácsborsód, keleten Bácsalmás, északkeleten Mátételke és Tataháza határolja. 

játszótér
Játszótér Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Látnivalók

Árpád-házi Szent Erzsébet templom

1733-ban a templom jelenlegi helyén, egy náddal fedett aprócska épületben tartották az imádságokat. Az első változást Grassalkovich Antal végrendelete hozta, amely dokumentum értelmében özvegye, Klobusiczky Terézia a bátmonostori apátság tégláinak felhasználásával új templomot építtetett. Az épület Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére készült. 1895-ben új kálváriát és temetőkápolnát építettek.  A 19. század végén 4300 lélekszámú községet már nem tudta befogadni a templom, így Foerk Ernő és Petrovách Gyula tervei alapján bővíteni kényszerültek. A munkálatokat 1913-ra fejezték be. A mellékoltárokat díszítő festményeket 1911-ben készítette Nagy János, temesvári festőművész.

Árpád-házi Szent Erzsébet-templom
Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Fotó: funiQ

Szent Anna-kápolna

A kápolna 1895-ben épült.  Helyén korábban fakeresztek és a keresztút stációi álltak, melyeket a kápolna megépítése miatt kőkeresztekre cseréltek. A kápolnáhozhoz vezető utat minkét oldalról az első világháborúban elesett hősök emlékére ültetett gesztenyefák szegélyezik. 

Szent Anna-kápolna
Szent Anna-kápolna Fotó: funiQ

Kegyeleti Park

A 2008-ban létrehozott Kegyeleti Park a régi, elhagyatott, helyenként kidöntött sírköveket kívánja méltó módon megőrizni. Emellett emléket állítani a Bácsbokodon élt magyar, horvát és német nép részére.

Bácsbokodra települt németek emlékműve
Bácsbokodra települt németek emlékműve Fotó: funiQ

Horgásztavak

A horgászat kedvelőinek kellemes kikapcsolódást nyújthat a 21 hektáron elterülő tározó közel 200 stégjének valamelyike. A vizet a Kígyós-patak frissíti és egyben szabályozza. A tóban főként pontyok, amurok, harcsák, sügérek, dévérkeszegek, süllők és csukák tanyáznak, de néhány balin, keszeg, ezüst-, vagy aranykárász is horogra akadhat.

horgásztónak használt víztározó
Horgásztónak használt víztározó Fotó: funiQ

Rendezvények: 

Bácsbokodi Pünkösdi Napok; Svábbál; Márton-napi lampionos felvonulás; Vásárral egybekötött hagyományőrző rendezvény; Préló

Egyéb látnivalók: I. és II. világháborús emlékmű, Móra Ferenc Általános Iskola, Bácska Helikopterbázis, kis temető északon a Jókai utcánál, Sportcsarnok, bácsbokodi horgásztanya.

fából faragott halász-szobor
Fából faragott halász-szobor Fotó: funiQ
  • I. világháborús emlékmű a Hősök terén
    I. világháborús emlékmű a Hősök terén Fotó: funiQ
  • sportcsarnok
    Sportcsarnok Fotó: funiQ
  • régi halottaskocsi, mögötte mai szekér
    Régi halottaskocsi, mögötte mai szekér Fotó: funiQ

Szálláshelyek Mediterrán Vendégház Cím: 6453 Bácsbokod, Ménes utca 1. Tel.: + 36 20 262 7779, +36 30 998 6274

Kisvendéglő és Szálloda Cím: 6453 Bácsbokod, Kossuth Lajos utca 6.

Szálláshelyek a környéken: Baja   Vendéglátóhelyek Casanova Étterem Cím: 6453 Bácsbokod, Kossuth Lajos utca 10. Tel.: +36 30 263 5147

Marcsa vendéglő Cím: 6453 Bácsbokod, Honvéd utca 2. Tel.: +36 79 451 162, +36 30 995 0345 E-mail: ikotity.maria@freemail.hu

Története

Az első, a település akkori nevével, vagyis Bükeddel talált írásos feljegyzés I. Endre király idejéből, 1050 környékéről származik. A nagyközség neve több alkalommal változott. Néhány, ezen régi elnevezések közül: Bükedegyháza, Bukod, Bikittya. Jelenlegi nevét 1904 óta viseli. 

Lakosságának számát erősen csökkentette először a tatárok, majd a törökök megjelenése; ennek ellenére a magyarok mellett dalmát (bunyevác), szerb, kun menekültek otthonává is vált. A Rákóczi szabadságharc idejéből, pontosabban 1706-ból származó adóíven elpusztult településként szerepel. Ennek ellenére a szabadságharcot követően katonákat szállásoltak el a nem egészen elnéptelenedett községben.  Az 1909-as évek feljegyzései szerint a lakosságot főként németek, magyarok, bunyevácok alkották.  Az itt lakó különböző nemzetiségű emberek összekovácsolódását példázza, hogy a község irányításában is képviseltették magukat. 

horgásztó
Horgásztó Fotó: funiQ