funiQ logo

Bátmonostor

Bács-Kiskun megye délnyugati részén helyezkedik el, közel 10 kilométerre déli irányban Bajától. Nyugatról az egyik látnivalója, a Ferenc-tápcsatorna határolja.  

utcakép

A település híres tamburazenekaráról, melynek története négy generációt foglal magába. Az első generáció már 1920 előtt működött. A korábbi generációk a mostani tagok nagyapái, dédapái voltak. Repertoárjuk magyar (bácskai, sárközi) népzenét, délszláv népzenét, népies műdalokat (magyar nótákat), cigány nótákat, klasszikus műveket és sváb nótákat tartalmaz.

Látnivalók

Szent József-templom

Grassalkovich Antal 1761-ben kezdte el építtetni a ma is álló római katolikus templomot. Építéséhez felhasználta az korábban lőporral felrobbantott monostor megmaradt köveit. A monostor elbontásának a célja az volt, hogy a templomot központi helyre építsék át. Bátmonostor a barokk stílusú templom köré épült. 

Szent József templom
Szent József templom Fotó: funiQ

Kálvária

A Sárossy László által tervezett kálvária, a község nyugati részén található, amit Bátmonostor fennállásának 800. évfordulójára újították fel. A Sárossy László által tervezett kálváriát, Morvai István és Papp Antal lakatos és építész mesterek építették. A stációkat pedig Pápayné Máté Erzsébet tűzzománcai teszik különlegessé.

kálvária
Kálvária Fotó: funiQ

Baja-Bezdáni-csatorna (Ferenc-tápcsatorna)

1794 és 1801 között épült csatorna két nagy folyót, a Dunát és a Tiszát köti össze. Ez az egyetlen olyan mesterséges csatorna ami e két folyó között fekszik. Hajózási és belvíz elvezetési funkciókkal rendelkezik, így megépítése, majd ennek köszönhetően a vízen való transzfer, sokban hozzájárult a magyar gazdaság fejlődéséhez és növekedéséhez. A csatornát 1875 augusztus 3-án nyitották meg. Partja a horgászni vágyók számára alkalmas partszakaszokkal rendelkezik. 

Egyéb látnivalók: Baptista Gyülekezet temploma, Hősi emlékmű, Barátságfa, Strand (nem kijelölt fürdőhely), Motocross-pálya.

Baptista Gyülekezet temploma
Baptista Gyülekezet temploma Fotó: funiQ
Barátságfa
Barátságfa Fotó: funiQ
kopjafa
Kopjafa Fotó: funiQ

Rendezvények: Májusfaállítás és májusfatánc, Lecsófesztivál, Becsei Töttös Általános Iskola Újévi koncertje, Farsangi Bál, Nőnapi bál, Úrnapi Körmenet.

Szálláshelyek a közelben: Baja, Vaskút

Vendéglátóhelyek

Szenátor Vendéglő Cím: 6528 Bátmonostor, Tanya u. 5. Tel.: +36 79 474 317

Szenátor Vendéglő
Szenátor Vendéglő Fotó: funiQ

Oázis söröző Cím: 6528 Bátmonostor, József Attila utca 12.

Oázis söröző
Oázis söröző Fotó: funiQ

Szőlőfürt vendéglő Cím: 6525 Bátmonostor, Hunyadi u.

Korona kávézó, cukrászda Cím: 6528 Bátmonostor, Baracskai utca 51.

Korona kávézó
Korona kávézó Fotó: funiQ

Ittató-bár  Cím: 6528 Bátmonostor, Petőfi Sándor u.

Túraajánlatok

Története

A katolikus magyar lakóközösséggel rendelkező Bátmonostor a baracskai Duna-ág mentén alakult ki a XIII. században. Nem kétséges, hogy a község már az ősidők óta lakott, hiszen a kutatások eredményei (kőtáblák, vésők, törött edények) igazolják ezt. Kelta, jazig, szarmata, hun és avar népek vándoroltak keresztül Bátmonostor földjén. Római feljegyzések szerint ez a terület a honfoglaláskor a szláv vezérek birtokában volt. Őket elűzve a Vajas folyó mentén telepedtek le a honfoglaló Árpád vezér nemzetségének több tagja. A Becsegergely nemzetségbeli Both bihar-megyei ispán a XII. században a birtokadományozás idején kapott itt telket, s kezdett el építeni egy kolostort. A Bodrog-vármegye terültén található két hadiút találkozásánál települést létesített. A települést Both ispán nevéről Bothmonostorának nevezték el. Nevét és emlékét nevében ma is őrzi Bátmonostor község. A török hódoltság és az azt követő felszabadító harcok során a lakosság elmenekült. A Felvidékről és a szomszédos dunántúli területekről érkező jobbágyokkal telepítették újra a községet a XIII. században.