funiQ logo

Tisza-tó gátkörök: Nagykunsági víztározó (33 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 33 km
Össz. emelkedő:  8 m
Össz. lejtő: -7 m
Magasság max.: 88 m
Magasság min.: 82 m

33 km-es, aszfaltozott gáton futó kerékpáros edző- és túrakör a Tisza-tóhoz közel.

A kiskörei vízierőmű alatt 2 km-rel egy alkalmi víztározó gátja kezdődik. Ezeket a tározókat akkor töltik meg, ha a Tisza magas vízállása indokolja. Ezzel védik a Tiszán lejjebb lévő településeket az árvíztől.

A gát teteje jó minőségű aszfaltozott burkolatot kapott. Kiváló lehetőség országúti edzőkörnek vagy biciklitúrázni azoknak, akik már a Tisza-tó gátján végigfutó kerékpárutat megunták.

A túra megkezdésére a legalkalmasabb pont az Orczy-zsilip, melyet Kisköre felől a Tiszán átvezető hídon áthaladva majd átérve azonnal jobbra lefordulva érhetünk el. A híd érdekessége egyébként, hogy a közúti forgalom és a vasút egy nyomon fut. Ha jön a vonat akkor sokat  várhatunk.

Nagykunsági víztározó, Orczy-zsilip
Nagykunsági víztározó, Orczy-zsilip

A zsilipen található a a névadó Orczy Lőrinc emléktáblája.

Nagykunsági víztározó, Orczy Lajos emléktábla
Nagykunsági víztározó, Orczy Lajos emléktábla

A zsilipet elhagyva a vízbevezető csatorna mellett vezető úton jutunk el a Tiszabura-Abádszalók közti közúthoz. Ezen átkelve  az eddig már megszokott nyílegyenes út folytatódik tovább.

A zsiliptől 3 km-re kezdődik a valódi tározó terület. A Nagykunsági víztározó 40 négyzetkilométeren átlagosan 2,5 m vízmélység mellett 99 millió köbméter víz befogadására alkalmas. 

Az út hosszabb szakaszon a Nagykunsági-főcsatorna mellett halad.

Nagykunsági-főcsatorna
Nagykunsági-főcsatorna

A gátkörnek talán ez a legváltozatosabb szakasza. Balra nézve kisebb tavacskákat láthatunk.

A víztározó körbetekerése után a túra vége a vízbevezető csatorna másik oldalán vezet vissza a kiindulási ponthoz, a zsiliphez.