funiQ logo

Csörnyeföld

Csörnyeföld legjelentősebb idegenforgalmi vonzereje a borban rejlik, a Mura-menti borvidék egyik központjának is nevezik. A kevesebb, mint 400 fős község szőlőhegyein több pincészetet is találunk. A Zala megyében, közvetlenül a szlovén és a horvát határ mellett fekvő községből indulva rövidebb túrák során is varázslatos helyeket fedezhetünk fel.

A csodálatos, csendes környék, a gyöngyöző, kiváló minőségű, illatos fehér borok, a barátságos csörnyeföldi lakosok mind hozzátesznek kicsit a község vonzerejéhez.

Csörnyeföldtől mindössze 2 kilométerre terülnek el a muraszemenyei kavicsbánya tavak, ahol a horgászok hódolhatnak kedvenc sportjuknak.

Csörnyeföld határán halad el az Országos Kéktúra útvonala.

Túraajánlatok

Látnivalók

Nepomuki Szent János-kápolna Csörnyeföld Pusztavörcsök településrészén találjuk az 1820-ban épült római katolikus kápolnát.

Soós Lajos és Boa Endre kiállítása A csörnyeföldi Soós Lajos Községi Könyvtárban a névadó pásztorfaragó és tanítványa, Boa Endre állandó kiállítását tekinthetjük meg.

Egyéb látnivalók: Nagyboldogasszony-templom, régi présházak a szőlőhegyeken, 4 szintes kilátó a Vörcsöki-hegyen.

Története

A települést először 1371-ben említik írásos oklevelek. Csörnyeföld 1977-ig önálló község volt, aztán 1977-1992 között egyesítették Muraszemenye községgel, ekkor Szemenyecsörnye néven volt ismeretes. 1992-ben a két település szétvált.

Csörnyeföldén leginkább mezőgazdasággal foglalkoztak, de a lakosok átjártak a környező települések üzemeibe is, illetve olajmezőkön és intézményekben is találtak munkát.

Ma leginkább háztáji állattenyésztéssel, gyümölcs- és szőlőtermesztéssel, valamint erdőgazdasággal foglalkoznak. A településen jelentős mértékben folyik a kukoricatermesztés.

A település adottságai miatt a szőlőtermesztés és a fafeldolgozás szárnyal. Csörnyeföld a Mura menti borvidék egyik központja.