funiQ logo

Tormafölde

A zala megyei Tormaföldének ugyan csak néhány száz lakosa van, mégis beszélhetünk helyi borturizmusról, gasztronómiai fesztiválról, vadászturizmusról is, sőt, a településhez tartozik a környék egyik legvonzóbb turisztikai látnivalója, Vétyemi ősbükkös is.

Keresztelő Szent János-templom
Keresztelő Szent János-templom Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Tormafölde határában több szőlőhegyet találunk, a legismertebb és a legkönnyebben megközelíthető a Szent János-hegy. A szőlőhegyen több, építészeti szempontból értékes présházat láthatunk, ezek közül néhányat szépen felújítottak. Tormafölde a Zalai borvidék Muramenti körzetének része, az itteni dombhátakon többen igen komolyan foglalkoznak borturisztikával, már több borászat nyitott kóstoltató helyeket is itt.

Minden év októberében tartják Tormaföldén a Bor-, toros- és gesztenyefesztivált, ahol főzőverseny, kézműves vásár, kulturális programok, valamint bor- és pálinkakóstolók várják a vendégeket.

Tormafölde rendezte az első térségi borversenyt, a jövőben ezzel is szeretne a település hagyományt teremteni. A Dél-zalai Hegyközség Kerka Menti Térsége borversenyén a környező települések, azaz Kerkaszentkirály, Dobri, Lenti, Páka, Csörnyeföld, Magyarszombatfa és természetesen Tormafölde versenyzői vettek részt.

A Szent János-hegyre a megyére jellemző, fából készült négyszintes kilátót építettek, ahonnan talán az egyik legszebb kilátás nyílik a környező vidékre, a Muravidék horvát és szlovén tájaira és természetesen a Kerka völgyére.

Innen látni a vétyemi erdőt is, amelynek egy része az érintetlenül hagyott ősbükkös, azaz az erdőrezervátum. Páratlan élmény az óriási, 40 méteres bükkfák között sétálni az emberi beavatkozás nélküli környezetben.

Vétyem erdőrezervátum
Vétyem erdőrezervátum Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

A települést nyugaton a Kerka folyóból elágazó víz határolja - létesült is egy kis „kikötő”, ami a kajakok, gumicsónakok vízre helyezésének megkönnyítését szolgálja.

Mivel a falut hatalmas erdők veszik körül, a vadászturizmusnak is jelentős hagyományai vannak.

És ha mindez nem volna elég, a falu határában egy nemzetközi versenyeket is rendszeresen lebonyolító motocross-pálya üzemel.

motoros a Martin's Cross Campben

Túraajánlatok

Látnivalók

Vétyem Erdőrezervátum (Vétyemi ősbükkös) A Vétyemi ősbükkös egy háborítatlan terület az erdőn belül, ahol a maga természetességében figyelhetjük meg az erdőt. Az itt lévő impozáns zalai bükkfák átlagosan 170 évesek és 40 méter magasak.

bükkfa a Vétyem Erdőrezervátumban
Bükkfa a Vétyem Erdőrezervátumban Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Vétyemi üveghuta A XVIII-XIX. században a vétyempusztai erdőkben működött üveggyártás emléke az üveghuta maradványa.

Martin's Cross Camp motocross pálya Tormafölde, valamint Kányavár határában nemzetközi színvonalú motocross-pálya és egy gyakorló pálya található.

Centrálé, Tormafölde A letűnt szénhidrogén-bányászat mementójaként még állnak egy gázüzemű villamos erőmű falai.

Olajos körút - Papp Simon útján turistaútvonal Zala egyik jelentősebb gyalogos túraútvonala a dr. Papp Simon geológus nevét viselő körtúra, amely a megye egykori olajvidékével kapcsolatos területeken vezet végig. A geológus nyomában járva megcsodálhatjuk a Vétyemi ősbükköst, a Maróci-szőlőhegyet és számos, Zala megye kínálta látnivalót.

Kerka folyó A szomszédos Szlovéniából eredő erek a határ közelében egyesülnek a Kerka folyóvá, amely Vas és Zala megyén keresztül a Murába torkollik. A folyó mentén termékeny réteket találunk. A környék mocsarai és erdői számos védett állatnak és növénynek nyújtanak otthont.

Egyéb látnivalók: Keresztelő Szent János-templom, kápolna, harangláb, Bükk-Makk Tanösvény

Története

A községet először 1387-ben említik oklevelek Tormafeuld néven. 1403-ban Szécsisziget részeként tartják számon. Mint akkoriban oly sok más település is, Tormafölde is a birtokosáról kapta nevét. A név a török eredetű "torma" szóból ered.

A török időkben a települést elpusztították. 1896-ban a falu teljesen leégett, csak a harangláb maradt meg. Az 1960-as években elindult egy kivándorlási folyamat, amely eleinte lassan, később pedig gyorsabban zajlott.

vétyemi út