funiQ logo

Belső-őrségi körtúra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 25 km
Össz. emelkedő:  190 m
Össz. lejtő: -190 m
Magasság max.: 289 m
Magasság min.: 189 m

Magyarszombatfa - Velemér - Szentgyörgyvölgy - Magyarföld - Bajánsenye - Magyarszombatfa

Magyarszombatfáról a Fazekasháztól indulunk kerékpárunkkal a 25 kilométeres túrára.

A keveset termő, sovány földek mellett az agyag nagyon sok családnak nyújtott ezen a tájon megélhetést. Ennek köszönhetően a falun végig kísér minket a fazekasság által nyújtott látnivalók sokasága és majdnem minden második házon ott a „fazekas” felirat. Kis műhelyekben, üzlethelységekben kínálnak az érdeklődőknek saját kezük által elkészített edényeiket, dísztárgyaikat. A Fő út 52. szám alatt megtekinthető a helyi Fazekasház, ahol kézműves tevékenységet mutatnak be ez ide látogatóknak, valamint a Fazekasmúzeum, melyben az egykor itt élő gölöncsér család munkaeszközeit láthatjuk (nyitva: május 1 - október 15).  

Magyarszombatfa e látnivalóját megtekintve a falut kelet irányába elhagyva folytatjuk túránkat a Gödörházi úton következő megállóhelyünkig. A kis településre beérve balra kell majd elfordulnunk, hogy megtekinthessük a helyi református haranglábat, mely 1790-ben készült.  

Gödörházáról Velemérre kerékpározunk, ahol kis kitérővel az Árpád-kori műemléktemplomot tekintjük meg. Az apró faluba betérve az első lehetőségnél jobbra felkanyarodva közelíthetjük meg a templomot, a régi falun átbiciklizve. Ezen útszakaszon látható a falu Tájháza. Itt a település egyik megüresedett parasztportáját az örökösök mutatják be a látogatóknak. 

Innen egyenesen a templomhoz vezet az utunk, ahol nyitvatartási időben szakvezetés várja az érdeklődőket.  A főúton tovább haladva délkelet irányába néhány kilométer után érkezünk Szentgyörgyvölgyre. A hosszú falu református templomának eléréséhez balra kell venni utunkat a Kossuth Lajos úton a Petőfi Sándor utcára. Ezen útváltoztatást műemléktábla jelzi számunkra. A 33-as házszám alatt megtekinthető a helyi fakazettás mennyezetű református templom, amely ingyenesen látogatható.

Ezt követően visszakanyarodva Velemér fele a helyi Általános iskola után az első jobboldali bekötőútra fordulva Magyarföld felé vesszük az irányt. Magyarföldre beérkezve jobb oldalon található a fatemplom és újjáépített harangláb. A különleges építészeti alkotások után a főutat követve beérkezünk Kerkáskápolnára, ahol a kereszteződésnél balra fordulva Bajánsenye a következő település.

A négyes kereszteződésnél jobbra térve Általános iskolában berendezett helytörténeti kiállítás ad betekintést a környék múltjába. Ezt követően Magyarszombatfa felé tartunk.

Bajánsenyét elhagyva a főútról jobbra kell kanyarodnunk Kercaszomor irányába, aminek végén ún. „szoknyás haranglábat” fedezhetünk fel. Valamint biciklivel innen megtekinthető a Szomoróczi tanösvény, illetve biciklit letéve, gyalogosan a Fürge Cselle tanösvény is körbejárható.

Körtúránk végeztével visszatérünk Magyarszombatfára, oda ahonnan túránkat megkezdtük. A faluba beérve a határ felé kell egyenesen kerekeznünk, elhagyva az első útkereszteződést. Majd néhány száz méter megtétele után az út jobb oldalán található az Őrségi Vadászati Kiállítás, mely bemutatja számunkra az Őrség élővilágát, vadászatát és ezek kapcsolatait, szépségeit.

Innen visszamegyünk a Fő úton a már említett kereszteződésig, ahol jobbra folytatjuk utunkat. Néhány perc alatt eljutunk az utolsó megálló-pontunkig, mely a Czúgh János emlékszoba, ami a valamikor itt élő fazekasmester munkásságát és használati tárgyait mutatja be. Ezt megtekintve visszamegyünk a Fazekasházig és ezennel véget ér a körtúránk.