funiQ logo

Zala két keréken: Zalaszentgrót - Kehidakustány (31 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 31 km
Össz. emelkedő:  190 m
Össz. lejtő: -190 m
Magasság max.: 248 m
Magasság min.: 112 m

Zalaszentgrót - Zalaudvarnok - Zalaszentlászló - Zalaköveskút - Kehidakustány - Zalakoppány - Zalaszentgrót

A túra nagyrészt sík vidéken vezet, kis forgalmú közutakon, szántóföldek, legelők közt. A tájat a Zala folyó árterére jellemző szelíd lankák uralják, Zalaköveskút környékén válik csak dombosabbá. Félúton, Kehidakustánynál találjuk a híres Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő.

Zalaszentgrót A Zala folyó két partján helyezkedik el, kiváló bortermelő vidék, amit vadban gazdag vidék övez. Kulturális életét tekintve pezsegő élet jellemzi, a faluban van Városi Fúvózenekar, Majorettcsoport, Kamarakórus, és Táncegyüttes is. A város legrégibb műemléke a kisszentgróti romtorony.

zalaszentgróti kőhíd
Zalaszentgróti kőhíd Fotó: funiQ

Zalaszentgróról a Batthyányi úton indulunk Zalaudvarnok felé. A Nádas-patakon átérve mielőtt elhagynánk Kisszentgrót városrészt, rátérünk a főúttal párhuzamosan haladó kerékpárútra. A kerékpárút az egykori vasút nyomvonalán halad, Zalaudvarnok határában kicsit eltávolodik a főúttól, majd a temetőnél éles kanyarral visszacsatlakozik a főútba.

Zalaudvarnok Zalaudvarnok 1984-ben lett a Zala megyében található Zalaszentgrót része.

Zalaudvarnokot elhagyva a főút egy hosszú, nyílegyenes fasoron vezet. A településtől fél kilométerre áll a Vadvirág étterem, ha egy kicsit megpihennénk. Szántóföldek közt másfél kilométert haladva elhagyjuk a sényei leágazást, majd újabb egy kilométer után beérünk Zalaszentlászlóra.

Zalaszentlászló A kis zalai falu látnivalói a Szent László katolikus templom, a Makovecz Imre által tervezett faluház és az Ágota-kút. A Gyülevész nevű településrészén érdemes megtekinteni a római katolikus templomot, Szentmihálypusztán pedig rendelkezésünkre áll a térség legnagyobb lovardája.

A hosszú egyutcás település végén balra kanyarodunk Karmacs irányába. Rögtön egy emelkedővel kezdünk, majd a dombra felérve látványos útvonalon gurulunk le az első kanyarig, ahol mi Zalaköveskút felé fordulunk. Egy darabon a patakvölgyben gurulunk festői szépségű dombok között, majd Zalaköveskút előtt hirtelen emelkedni kezd a terep. Innentől hosszú, fárasztó kaptatóra számítsunk, összesen 150 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk.

Zalaköveskút A Zalavári hát dombjai között megbúvó község az ország egyik legkisebb települése. Érdekessége a Teréz Anya kilátó, amely a település legmagasabb pontján épült fel. A fából épült, magasleseket idéző formájú kilátó legfelsőbb szintjéről páratlan szépségű panoráma tárul elénk.

II. világháborús emlékmű
II. világháborús emlékmű

Zalaköveskutat elhagyva lassan felérünk a Kálmán-hegyre, ahol egy kis további mászásért cserébe tehetünk egy kis kitérőt a hegycsúcson álló Teréz Anya kilátótoronyhoz. A kilátó után jobbra a második, lefelé induló úton gurulunk le Kustányba. Az aszfaltút, jó minőségű és végig, két és fél kilométeren keresztül lejt. A főútra érve balra fordulunk, majd 300 méter múlva jobbra, Kehidakustány felé. Keresztezzük a Zalát, majd a Termálfürdő mellett érünk be a településre.

Kehidakustány Kehidakustányon látható a Deák-család nemesi kúriája, amely ma múzeumként üzemel. További látnivalók a római katolikus templom, a gótikus templomrom és a temetőkápolna. A kulturális feltöltődés mellett remek kikapcsolódást nyújt a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő.

Kehidakustányt a Deák Ferenc kúria mellett induló úton hagyjuk el. Az út itt is hosszan halad egyenesen, a burkolat viszont sok helyen töredezett, kátyús. Átmegyünk az aprócska Barátsziget településen, majd összesen öt kilométer után érünk Zalakoppányra.

Zalakoppány Zalakoppány Zalaszentgrót városrésze. Korábban külön település volt, a történeti források először 1217-ben említik. 1984-ben vonták össze Zalaszentgróttal. Érdemes megtekinteni az 1756-ban épült barokk Nagyboldogasszony templomot.

Zalakoppányt elhagyva még egy darabon az erdő és szántóföld határán tekerünk, majd egy kilométer után az erdőt felváltják a csáfordi szőlők házai. A csáfordi útelágazás után enyhén jobbra fordulunk, majd Aranyod határába érve átkelünk a Zalán és ezzel visszaérünk Zalaszentgrótra.

Zalaszentgrót Zalaszentgrót a Zala folyó két partján helyezkedik el, kiváló bortermelő vidék.