funiQ logo

Ábrahámhegy

A Balaton északi partján, Badacsonytól keletre, a Burnót-patak völgyében található község. Ábrahámhegy a számos látnivaló mellett 3 km hosszú partszakasszal várja a fürdőzni vágyókat.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A vasúti megállótól a P jelzésen É-felé indulva a salföldi pálos kolostor romjait kereshetjük fel (kb. 3 km).

A P jelzésen nyugati irányba a Szent Iván-kápolnához sétálhatunk (2,5 km).

Ha tovább haladunk a jelzésen, úgy 1 km távolságra, védett fenyvesen át a Folly arborétumhoz érünk. A kicsi, de fenyőkülönlegességekkel rendelkező gyűjteményt 1910-ben telepítette egykori tulajdonosa. Az útbaeső pincék hordói kellemes aromájú fehérborokat rejtenek.

Látnivalók

Bökk-hegyi kilátó, Ábrahámhegy Az ábrahámhegyi kilátó azon kevés balatoni kilátók közé tartozik, ami a településen belül található, és nem kell feltétlenül túrázni a panoráma kedvéért. Az autóval is könnyen megközelíthető háromemeletes kilátót 2002-ben adták át a település "közepén" lévő Bökk-hegyen.

Keresztelő Szent János-kápolna (Szent Iván-kápolna)

Az 1757-ben épített kápolna az ábrahámhegyi szőlők nyugati szélén található.

Szent László-templom

A község katolikus temploma 1986-ban épült a Patak utcában.

Fülöp Jakab-templom

1614-ben épült a község korábbi katolikus temploma, helyén eredetileg egy Árpád kori templom állt, amely oltárképe ma is látható.

Szent István-völgyi malom

A műemlék malom a helyiek szerint ókori római alapokra épült.

Pálos Kolostor-rom

Bár közigazgatásilag Salföldhöz tartozik, könnyen megközelíthető Ábrahámhegyről ez a XII. századi kolostorrom, amely egyben kedvelt pihenőhelye is az erdőben kirándulóknak.

Ábrahámhegy Kulturális Centrum

Az első teremben Bernáth Aurél festő és tanítványai műveit tekinthetjük meg. A másodikban Csörgey Titusz ornitológus emlékkiállítása található, a harmadik terem pedig egy helytörténeti kiállításnak ad otthont.

Strand

Kellemes, fövenyes strandja (a Burnót-patak által lerakott kvarchomok) sok fürödni vágyót vonz.

Természeti látnivalók: bányató, ősmaradványok, keresztek, világháborús emlékmű

Strandok

Ábrahámhegy - Községi strand Fövenyes part, fokozatosan mélyülő víz jellemzi az ábrahámhegyi strandot, ami az északi part talán legjobb adottságokkal rendelkező strandja. A két játszótéren kívül, minigolf pálya, vízibicikli-kölcsönző, szabadtéri sakk, strandröplabda-, lábtenisz- és kis futballpálya várja a strandolókat.

Története

A település első okleveles említése 1238-ból való, Ábrahám néven. Ezt a középkori falut a török felégette, lakói elmenekültek és csak a XVIII. század elején települt újra.

A Burnót-patak torkolatának nyugati oldalán Salföld-Ábrahám, a keletin Rendes-Ábrahám alakult ki. Mindkét rész felépítette a maga kis szőlőhegyi kápolnáját: a rendesi oldalon a belső-ábrahámi kápolna (a középkori falu itt helyezkedett el) a XVII. századból való, a salföldi oldalon álló Szt. Iván-kápolna 1757-ben épült. A két részt a polgári akaratnak csak a XX. század közepén sikerült – többszöri próbálkozás után – egyesíteni. Mint üdülőterület, szintén a XX. században – a vasút megépülése után – indult fejlődésnek.