funiQ logo

Szécsisziget

A Kerka folyó partján elterülő községben régen húsznál is több vízimalom működött, ezek közül egy még ma is áll: a Kerka Vízimalom, amely néhány éve múzeumként üzemel. A malomtól nem messze terül el a Bivalyrezervátum, ahol békésen legelésző házi bivalyok várnak ránk.

Szent Kereszt-templom
Szent Kereszt-templom Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Remek túrahelyszínt biztosít a községtől a piros jelzésen elérhető védett Vétyemi ősbükkös.

A XVIII. századi Szapáry–Andrássy-kastélyban kapott helyett a Kerka-mente Natúrpark és a Dél-Zalai Erdőtáj Kerékpárút központja. Az ide látogató kerékpáros turistáknak szálláshelyet, ételt és italt biztosítanak az épületben, emellett a kerékpárok javításában és bicikli kölcsönzésben is tudnak segíteni a kastélynál.

Túraajánlatok

Látnivalók

Szapáry–Andrássy-kastély Az akkori birtokos Szapáry család az 1700-as években építtette fel U alakú barokk kastélyát egy korábban itt állt vár részeinek felhasználásával. Az épület 1820-ban házasság révén került az Andrássy családhoz. A kastélynak ma egy L alakú része áll, ez a Kerka-mente Natúrpark központjául szolgál.

Szapáry–Andrássy-kastély

Olajos körút - Papp Simon útján turistaútvonal Zala egyik jelentősebb gyalogos túraútvonala a dr. Papp Simon geológus nevét viselő körtúra, amely a megye egykori olajvidékével kapcsolatos területeken vezet végig. A geológus nyomában járva megcsodálhatjuk a Vétyemi ősbükköst, a Maróci-szőlőhegyet és számos, Zala megye kínálta látnivalót.

Szent Kereszt-templom A XVIII. század közepén II. Szapáry Péter építette fel a barokk római katolikus templomot. Az épületben egyházi és helytörténeti kiállítás kapott helyet.

Szent Kereszt-templom
Szent Kereszt-templom Fotó: funiQ

Kerka folyó A szomszédos Szlovéniából eredő erek a határ közelében egyesülnek a Kerka folyóvá, amely Vas és Zala megyén keresztül a Murába torkollik. A folyó mentén termékeny réteket találunk. A környék mocsarai és erdői számos védett állatnak és növénynek nyújtanak otthont.

Kerka Vízimalom Múzeum Az egykor a Szapáry–Andrássy-kastélyhoz tartozó vízimalom az utolsó megmaradt képviselője a régen a Kerka partján dolgozó 28 malomnak. A barokk malmot akkor zárták be, amikor a Kerka szabályozása folytán a folyó 200 méterrel odébb került a településtől és a malomtól. Az épület ma múzeumként üzemel.

Kerka Vízimalom Múzeum
Kerka Vízimalom Múzeum Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Bivalyrezervátum A VI. században avar népek hozták magukkal hazánkba az első házi bivalyokat, amelyek nagy teherbírású, a szarvasmarhánál igénytelenebb állatok. Az 1999-ben létrehozott szécsiszigeti bivalyrezervátum elsődleges célja a génmegőrzés és az állatok bemutatása.

Mároki-kápolna Szécsisziget határában, a török időkben elpusztult Petróc falu helyén áll a Mároki-kápolna. A XIII. században épült kápolnát először a Szapáry család állíttatta helyre a XVIII. században, az 1960-as években pedig Szécsisziget és Iklódbördőce fogott össze a megmentése érdekében.

Története

A község több évszázados történelmi múltra tekint vissza. Az eredeti – a XIV. századtól bizonyítottan létező – település dombok szélén, az erdő tövében feküdt, csak később került mai helyére, a Kerka teraszának kis szigetére.

házi bivalyok a Bivalyrezervátumban
Házi bivalyok a Bivalyrezervátumban Fotó: funiQ

A szlovén határ közelében fekvő települést egy 1403-ban kelt királyi dokumentumban említik először, Zygethként. Az okirat szerint ekkor Zygeth a névadó Szigeti Péter tulajdonában volt, több környező faluval együtt, ám hűtlensége miatt ezeket Zsigmond király elkobozta tőle és Széchy Miklósnak, a veszprémi egyházmegye jószágkormányzójának adományozta őket. Széchy erődített kastélyt épített a Kerka menti településen, amelynek neve egy 1458-ban kelt levélben már Zechyzygeth alakban szerepel. A Széchy család 1690-ig volt a terület birtokosa, ekkor leányági házasság útján a Szapáry család kezébe, majd 1820-ban az Andrássy családhoz került Szécsisziget és környéke.

Szécsisziget a XVIII-XIX. században mezővárosi rangot kapott, lakói a korabeli feljegyzések szerint kilencedet és papi tizedet, a szőlők után pedig hegyvámot és tizedet szolgáltattak.

A község római katolikus templomát és az itt álló kastélyt gróf Szapáry (II.) Péter és neje építtette az 1750-es évek környékén.

Szapáry–Andrássy-kastély
Szapáry–Andrássy-kastély Fotó: funiQ

Ma Szécsisziget területéhez tartozik az Árpád-kori Petróc falu, ami a török időkben pusztult el. A faluból csak a helyiek által Mároki-kápolnaként emlegetett egykori templom élte túl a támadást, ezt ma is láthatjuk Szécsisziget határában.