funiQ logo

Nemere Útja zöldút

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 225 km
Össz. emelkedő:  2 250 m
Össz. lejtő: -2 200 m
Magasság max.: 762 m
Magasság min.: 515 m

A kerékpárút 48 háromszéki településen halad át, így a túrázó renget kulturális és természeti érdekességgel találkozhat.

Kézdiszéki körút: Kézdivásárhely (Târgu Secuiesc)Kézdiszentkereszt (Poian)Csernáton (Cernat)– Kézdivásárhely (Târgu Secuiesc)

főtér
Kézivásárhely, főtér Fotó: funiQ

Orbaiszéki körút: Kovászna (Covasna)Zágon (Zagon)Cófalva (Țufalău)Gelence (Ghelința)Zabola (Zăbala)Kovászna (Covasna)

út menti kapu
Út meni kapu Zabolánál Fotó: funiQ

Kovászna megye és Háromszék turisztikai, gazdasági életét a térség egyedi jellege határozza meg: gazdag turisztikai potenciál, multikulturalitás, kulturális örökség.

A zöldút tematikáját figyelembe véve, a hangsúly elsősorban a borvizekre és kúriákra tevődött, hiszen mindkettőből igen gazdag ez a vidék. Így az utak kiválóan alkalmasak gyalogtúrák, illetve biciklitúrák megszervezésére is, amelyek nem csak az egészséges közlekedést, de a hazai turizmus fejlődését is elősegítik. A kerékpáros túrázók az érintetlen, autentikus vidéki tájat, a felkapott, divatos helyek helyett az eldugott természeti, történeti és kulturális értékeket fedezhetik fel Háromszéken.

A természetkedvelők ritka növényeket, madarakat figyelhetnek meg, gyakran találkoznak őzzel, rókával. A sok látnivaló és túraútvonal szinte kifogyhatatlan lehetőséget kínál a kirándulni, biciklizni vágyóknak. A térségben barangoló olyan ritka madarakkal találkozhat, mint az Európa-szerte védett békászósas, az uráli bagoly, darázsölyv, kis őrgébics vagy hamvas küllő.

A gombászok kedvelt helye e vidék, hiszen sokféle gombát gyűjthetnek, melyek közül a leggyakoribbak nyáron a mezei csiperke, a nagy őzlábgomba, az őzlábgomba, a medvegomba, a kékhátú galambgomba, míg ősszel a szürke tölcsérgomba.

Csókás feredő
Csókás feredő Csernáton fölött Fotó: funiQ

(forrás: Zöld Nap Egyesület)