funiQ logo

Poroszló - Tiszafüred - Tiszadorogma kerékpártúra (46 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

PoroszlóTiszafüred Tiszadorogma TiszabábolnaTiszavalkNégyesBorsodivánkaPoroszló

Alternatív útvonal

PoroszlóTiszafüred TiszadorogmaTiszabábolnaPoroszló

Poroszló Poroszló a tó ökoturisztikai központja, valamint kerékpár- és vízitúrák gyakori kiindulópontja. Itt található a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriuma mutatja be a környék gazdag élővilágát. A szervezett túrákon látogatható Tisza-tavi Madárrezervátum a Világörökség része.

látkép
Poroszló látképe Fotó: funiQ

Teljesen más jellegű szakasz, mint a túra többi része. Hidakon, az állóvízbe épített gáton vezet az utunk 7 km-en keresztül. A feléig balra és jobbra hatalmas összefüggő vízfelület öleli az utat. 3 km után már nádas, ártéri erdő között haladunk. A negyedik kilométerél az út és a tó között található a Fehér Amúr Halászcsárda. Érdemes a pihenőt itt beiktatni!

TIPP! A túra ezen darabja a viszonylag nagy forgalmú és nem túl széles 33-as közúton vezet. Az elején még az út mellett jobbra a horgászok által használt aszfaltozott szervizút található, ami biztonságosabbá teheti az átkelést. 

Tiszafüred A Tisza-tó fővárosa, környéke a Hortobágyi Nemzeti Park része. Termálfürdője kiválóan alkalmas regenerálódásra egy-egy fárasztóbb tavi túra után. A Lipcsey-kúriában található Kiss Pál Múzeum egyik érdekes tárgya a western nyergek elődje az ún. tiszafüredi gombos nyereg.

Tiszadorogma Fontos rév átkelő hely volt, most komp köti össze a túloldallal. A mai település új keletű, a korábbi falu ugyanis a Tisza áradásainak esett áldozatul. Megtekinthetjük a hagyományos népi kismesterség, a vesszőfonás művelőit és munkáikat.

Borsodivánka Az Alföld északi szélén, az erdős sztyeppen fekvő települést az Eger-patak és a Rima-csatorna fogja közre. Fő látnivalója az Orczy-Prónay kastély az angolkerttel és ősparkkal. Számos védett állatot figyelhetünk meg itt, köztük öt féle denevért is. Továbbá a park hatalmas famatuzsálemek lakhelye is.

Keresztelő Szent János-templom
Keresztelő Szent János-templom Fotó: funiQ

Poroszló Nyaranta van itt Kakasszépségverseny és Bográcsfesztivál is.