funiQ logo

Fontana Filmszínház és Hévízi Muzeális Gyűjtemény, Hévíz

Hévíz sétálóutcájának közepén áll a Fontana Filmszínház, az egy 104 fő, és egy 7 fő befogadására alkalmas miniteremmel rendelkező mozi. A napi 3 filmvetítésen túl hétvégente mesemozit tartanak. A Fontana Filmszínház 2011-ben az ország leglátogatottabb, 1 termes mozija volt, ekkor ugyanis még nem készült el a kisebbik moziterem.

A mozi épületében kapott helyet a Hévíz Muzeális Gyűjtemény is, amelynek állandó kiállításain járva megismerhetjük Hévíz történetét, képet kaphatunk a helyi fürdők múltjáról és megcsodálhatjuk Szalai Katalin oklevélgrafikáit.

A múzeum időszaki bemutatói általában kapcsolódnak az évszaknak megfelelő néphagyományokhoz és Hévízhez. Ilyen tárlat volt például a „Luca napi praktikák a Múzeumban“ című kiállítás, amelynek anyagát a Pécsi Janus Pannonius Múzeum bútorgyűjteménye adta, vagy a „tavak titkos kertje - tavirózsa és lótusz a művészetben“, amelynek központi témája Hévíz egyik jelképe volt.

A múzeumban kialakították az id. dr. Moll Károly Orvostörténeti Emlékszobát, ahol azoknak az orvosoknak állítanak emléket, akik a világhírű hévízi terápiát, a súlyfürdőt kidolgozták. A főként orvosi műszerekkel és gyógyítókhoz kötődő egyéb tárgyakkal berendezett helyiség egy régi fürdőorvosi rendelő hangulatát idézi.

Az épület külső homlokzatán Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész Forrás című alkotása látható.

A mozi előtt kerékpártárolót találunk.

Elérhetőség

Cím: 8380 Hévíz, Rákóczi u. 9.
Tel.:+36 83 343 419
Web: www.facebook.com/Hévízi-Múzeum