funiQ logo

Velencei-tó kerékpártúra 2.

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 74 km
Össz. emelkedő:  410 m
Össz. lejtő: -410 m
Magasság max.: 225 m
Magasság min.: 101 m

Velence - Dinnyés - Börgöndi szabadidőpark - Székesfehérvár - Pákozd - Sukoró - Velence

A teljes táv a székesfehérvári kitérővel együtt 74 km.

Velence A Velencei-tó partján fekszik, országunk egyik legfontosabb üdülőhelye. Velence látnivalói közül megtekinthetjük a Hauszmann-Gschwind-kastélyt, illetve a Beck-kastélyt is. 2000-ben Velence lett Magyarország legvirágosabb - akkor még - községe. A településen kerékpártúra vezet át.

Velence Korzó
Velence Korzó Fotó: funiQ

Dinnyés A falu életében nagy szerepet játszik a turizmus, amit a rengeteg színes hagyományőrző program nyújt. Védőszentje Szent György mártír, akinek a nevét a katolikus templom is viseli. A klasszicista templom 1820-ben épült, bejárata előtt pedig kőszarkofág található.

Velencei-tavi kerékpárút melletti új kilátó
Velencei-tavi kerékpárút melletti új kilátó Fotó: funiQ

Pákozd A községből hangulatos körsétát tehetünk a fölötte magasodó Sár-hegy és Pogány-kő erdeibe és az ingókövek birodalmába. A település környékén több fontos régészeti lelőhely van, és itt tekinthető meg a Pákozdi Csata Emlékmúzeum is, amely hadtörténeti szempontból mutatja be az 1848-as eseményeket.

Doni kápolna
Doni kápolna

Sukoró Sukorón megőrizték a hagyományos építészeti stílust, ma is számos nádfedeles ház épül, az utcakép pedig lépten-nyomon arról tanúskodik, hogy az itt lakók fontosnak tartják a régi parasztházak fennmaradását. A természet kedvelőinek ajánljuk a község külterületén található Angelika-forrást.

napraforgómező a bicikliút mellett
Napraforgómező a bicikliút mellett Fotó: funiQ

Velence A Velencei-tó partján fekszik, országunk fontos üdülőhelye.

bicikliút a Velencei-tó mellett
Bicikliút a Velencei-tó mellett Fotó: funiQ