funiQ logo

Hévíz kerékpártúra: Hévíz - Felsőpáhok

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 11 km
Össz. emelkedő:  130 m
Össz. lejtő: -130 m
Magasság max.: 195 m
Magasság min.: 110 m

Hévíz Kerékpáros Centrum - Felsőpáhok - Kátyán-hegy - AlsópáhokHévíz Kerékpáros Centrum

Hévíz elsősorban köztudottan a gyógyító vizéről méltán világhírű. A tó a maga 4,44 hektár kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava, hatása már a rómaiak által is ismert volt. A gyógyvíz 38,5 °C hőmérsékleten jut a forrásbarlangból a felszínre, és télen sem hűl 20-22 °C alá, így egész évben lehet fürdőzni. A parányi város egész évben élettel van tele, hangulatos sétáló utca, kávézók, butikok várják az ide látogatókat, és a kihagyhatatlan „pavilonsor” csábít gasztronómiai kalandozásokra.

Hévíz A Hévízi-tóban kellemes kikapcsolódás a megmártózás, de mozgásszervi gondjainkra is remek gyógyír lehet a víz és az ásványi anyagokkal teli gyógyiszap. A város fontos műemléke az egregyi Árpád-kori Szent Magdolna-templom, a római katona épen maradt sírja és a feltárt római villa alapfalai.

A várost körülvevő apró településeket is érdemes azonban meglátogatni, minden egyes helyiség egy aprócska gyöngyszem a maga sajátos szépségével. 

a Hévízi-tó Festetics Fürdőháza
A Hévízi-tó Festetics Fürdőháza Fotó: funiQ

Ez a rövid kis túra a városka közvetlen környezetébe nyújt bepillantást, a túra rögtön egy kellemes emelkedővel kezdődik Hévíz legfrekventáltabb utcáján. Elhaladunk a mindenki által Kék templomként ismert különleges formavilágú Jézus Szíve Római Katolikus Templom mellett, másik oldalt pedig a Városháza épülete látható, terén szökőkúttal.

Szentlélek-templom

A túra a Hévíz szomszédságában lévő településre, Felsőpáhokra vezet, amelynek fő látnivalója az 1872-ben épült római katolikus templom, helyén eredetileg egy 1369-ben épült kőtemplom állt. Felsőpáhokról Kátyány-hegy következik, a már Zalában megszokott szőlősbirtokokkal, kellemes pincékkel, dimbes-dombos tájjal.

Alsópáhok A község műemléke, a Szent Kereszt felmagasztalása templom a XVIII. században épült barokk stílusban. A világháborús emlékműveken és as Szent Flórián-szobron kívül érdemes megtekinteni a Nemesboldogasszonyfa városrészen lévő Magyarok Nagyasszonya kápolnát. A falu határában kis horgásztó terül el.

A hegyről Alsópáhok felé jutunk ki, amely Felsőpáhok közvetlen szomszédságában található, a két település szinte összenőtt. Nevezetessége az 1777-78-ban épült, barokk stílusú római katolikus templom. A túra innen már Hévízre visz vissza, ahol még tehetünk egy kört a belvárosban.