funiQ logo

Lengyeltóti

Lengyeltóti nevének eredetében az alapító népesség és a középkori birtokos család emléke egyesül. 1116-ban említi először az almádi monostor alapítólevele. Gazdaságát a szőlő- és gyümölcstermesztés alapozta meg. A XIX. században a Zichyek kastélyuk körül jelentős gazdaságot alakítottak ki. 1992-ben kapta meg a városi rangot. Somogy megye lengyeltóti kistérségének központja. Székhelyként 9 települést igazgat.

Látnivalók

Kék-tó Üdülőfalu

Lengyeltótitól keletre, a Hácsra vezető út mentén található a város egyik idegenforgalmi nevezetessége. Már a XIX. század végén kezdtek kiépülni a tóparti vendéglátóhelyek. A kiváló minőségű tó strandolásra, horgászatra, vízi kikapcsolódásra rendkívül alkalmas. Környező erdői remek kirándulóhelyek. Az üdülőparadicsomban 2012-ben jelentős fejlesztést kezdtek.

Egyéb látnivalók: Zichy-kastély (kórház), védett parkja, Városi Művelődési Ház és Könyvtár, Helytörténeti Múzeum, Közösségi Ház, Pusztaberény, Furioso törzsménes, Kék-tó Üdülőfalu, Szent Jakab-templom, kálvária, református templom.

Fontosabb rendezvények: Tóti Napok (július), Diófesztivál (szeptember).

Túraajánlatok